ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Οι Φίλοι της Φύσης,Friends of Nature, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος/ Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου την Κυριακή 3 Ιουνίου καθαρίζει το Άλσος Δαφνίου

 

 Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση του Ελληνικού Δικτύου "Φίλοι της Φύσης" με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου.


Ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου οργανώσει καθαρισμό του Άλσους Δαφνίου την Κυριακή 3 Ιουνίου από τις 10:30 - 13:30 με συνθήματα:

  • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο ΆλσοςΦεύγοντας τα παίρνουμε μαζί μας
  • Δεν υπάρχει κανείς να πετάξει τα σκουπίδια μαςΦεύγοντας τα παίρνουμε μαζί μας

Τρίτη 29.05.2012, 8:30μμ.: H Οικολογία στην εποχή του μνημονίου/ στο Νοσόστρος/ Ομιλητές: Νίκος Κατσαούνης, Χάρης Κωνσταντάτος, Γιάννης Σχίζας


Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, για το θέμα της πλατείας και του κτηρίου ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ στο Χαϊδάρι


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
των ΚΑΤΟΙΚΩΝ του ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, για το Δημοτικό Συμβούλιο, την Τετάρτη 16/5/12,
με θέμα την πλατεία και το κτήριο του «Παλαιού Δημαρχείου»
 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου, την Τετάρτη 16/5/12 συζητήθηκε αίτημα των κατοίκων:
·         να ακυρωθεί το έργο «Ανακατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου του Παλαιού Δημαρχείου», που κατεδαφίζει το ιστορικό κτήριο και τσιμεντοποιεί ένα διαμορφωμένο, δημόσιο, ελεύθερο χώρο (πλατεία), κατασπαταλώντας 3.000.000,00 € από τα χρήματα των φορολογούμενων
·         να τροποποιηθεί το Ρυμοτομικό Σχέδιο της περιοχής και να χαρακτηριστεί η ,ήδη διαμορφωμένη, πλατεία στο Παλαιό Δημαρχείο, Κοινόχρηστος Χώρος Πράσινου 
Η συμμετοχή-παρέμβαση, των κατοίκων της πόλης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 16/5/12, ήταν δυναμική και καταλυτική.
Έγινε σαφές, προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι το έργο έχει ακυρωθεί στην πράξη, από τους κατοίκους…
«…αρνούμαστε  την κατεδάφιση της ιστορικής μνήμης, την τσιμεντοποίηση ενός ελεύθερου, πευκόφυτου, δημόσιου χώρου, την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος…  θα υπερασπίσουμε με όλα τα μέσα τον ελεύθερο χώρο της πλατείας και το ιστορικό δημαρχείο…».
Οι θέσεις της Επιτροπής Κατοίκων και του Ιστού, έθεσαν το Δημοτικό Συμβούλιο προ των ευθυνών του, αναπτύσσοντας σε τρία επίπεδα, το περιβαλλοντικό, το ιστορικό και το οικονομικό, τις καταστροφικές συνέπειες του έργου και την ανύπαρκτη σκοπιμότητα του.
Απέναντι στα ακλόνητα επιχειρήματα των κατοίκων δεν βρέθηκε κανένας Δημοτικός Σύμβουλος, ούτε καν ο ίδιος ο Δήμαρχος, να υποστηρίξει το έργο. Αντίθετα το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύθηκε ότι:
·         Δεν θα πραγματοποιηθεί το έργο.
·         Δεν θα εγκατασταθεί ο εργολάβος (σημειώνουμε ότι η εργολήπτρια εταιρία είχε επιχειρήσει να εγκατασταθεί στην πλατεία και μάλιστα χωρίς να έχει εκδοθεί η άδεια από την πολεοδομία, αλλά εμποδίστηκε από τα μέλη του «ΙΣΤΟΥ»)
Στο τέλος της συνεδρίασης, οι πολίτες βρέθηκαν μπροστά σ’ ένα κρεσέντο αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όταν η συνεδρίαση διακόπηκε χωρίς να καταλάβουν αν έγινε ψηφοφορία για το θέμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ κατοίκων και δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.
Η παρουσία της αστυνομίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, και μάλιστα κρατώντας χειροπέδες, είναι κατάντια.
Καλέστηκε από ποιους; και εναντίον ποιών;

Η παρουσία περισσότερων από 150 κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι,  δεν διαπραγματευόμαστε τους ελεύθερους χώρους και την ιστορία μας.
Θα σταθούμε απέναντι σε μεθοδεύσεις, που θα επιδιώξουν να «παραμορφώσουν»  τις δεσμεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα από «διαπραγματεύσεις» στο παρασκήνιο, με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.    
«…έχετε ευθύνη απέναντι στην πόλη και τους κατοίκους, όχι απέναντι στις παρατάξεις που υποστηρίζετε…
εμείς αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες, θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο…»


«ΙΣΤΟΣ»                                      
ελεύθερος κοινωνικός χώρος  
αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι                                                                  
http://istosxaidari.wordpress.com/                                                          

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
για την υπεράσπιση  της πλατείας και του κτηρίου   
του «Παλαιού Δημαρχείου»

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

σάββατο 19 μαίου… θεατρική παράσταση “ΣΑΙΞΠΗΡ τα πάντα όλα”, από τη ομάδα Πυρασφάλεια, στον ΙΣΤΟ



Το Σάββατο 19 Μαίου, ώρα 8:45 μ.μ., η ομάδα “Πυρασφάλεια” θα παρουσιάσει στον ΙΣΤΟ, στην πλατεία, τη θεατρική παράσταση “ΣΑΙΞΠΗΡ τα πάντα όλα”.
Ένα έργο των Ανταμ Λόνγκ –Ντάνιελ Σίνγκερ και Τσές Μπόργκεσον σε ελεύθερη μετάφραση – διασκευή – σκηνοθεσία και ερμηνεία των Γιώργο Μπεκρή, Μάρκο Παπαδόπουλο, Σωτήρη Πούλο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Βιώνουμε εναλλακτικά τον ελεύθερο δημόσιο χώρο,
σαν χώρο ζωής, έκφρασης και δημιουργίας.
“ΙΣΤΟΣ
πλατεία “Παλαιού Δημαρχείου”
Κουμουνδούρου 5 και Νικομηδείας
(κοντά στην εκκλησία της Παναγίτσας)
Χαϊδάρι
http://istosxaidari.wordpress.com/
 

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΔΑΚΗ...έκθεση ζωγραφικής και κοσμήματος, Κυριακή 20 Μαίου





Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΠΛΑΤΕΙΑ "ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ"... ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ


 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ…
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ,
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΙΟΥ, ΩΡΑ 5:30 μ.μ.
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η απόφαση του Δήμου Χαϊδαρίου και η  έγκριση και χρηματοδότηση της από την Περιφέρεια Αθήνας, για την κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου του «Παλαιού Δημαρχείου» και την ανέγερση ενός νέου κτηρίου, τριπλάσιας επιφάνειας και όγκου, που καταλαμβάνει το σύνολο της διαμορφωμένης πλατείας, αποτελεί περιβαλλοντικό, πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο.
Θυσιάζουν πολύτιμο αστικό πράσινο και υψηλή βλάστηση (στην πλατεία υπάρχουν τουλάχιστον 28 μεγάλα δέντρα, 15 εκ των οποίων είναι πεύκα τουλάχιστον 50 ετών), στο βωμό μιας υποτιθέμενης «ανάπτυξης», που θέλει τους ελεύθερους χώρους έρμαιο στα χέρια πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
«Οραματίζονται» κυβικά μπετόν στη θέση μιας δεντρόφυτης πλατείας, που 30 χρόνια τώρα αποτελεί δημόσιο ελεύθερο χώρο, σε κοινή χρήση.
Γκρεμίζουν ένα ιστορικό κτήριο της πόλης με ελάχιστες φθορές, παραπλανώντας συνειδήσεις με τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι, έχει πληγεί από το σεισμό του 1999, ενώ λειτουργούσε ως Πνευματικό Κέντρο ως το 2005. Ένα κτήριο σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία από την δεκαετία του 1930, που σκόπιμα απαξίωσαν, εγκαταλείποντας το στο έλεος του χρόνου.  
Κατασκευάζουν ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο, μόλις 1 χιλιόμετρο από τη «Στέγη Πολιτισμού» (πρώην ΝΕΛΕ) που, στοιχειώνει με τις μισές αίθουσες κλειδωμένες, τα τμήματα και τα εργαστήρια να κλείνουν, τους δασκάλους απλήρωτους μήνες τώρα… Ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο για να στεγάσουν τον περίσσιο πολιτισμό που παράγουν…
Κατασπαταλούν 3.000.000,00 € από τα χρήματα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών. Σε μια χρονική στιγμή που το, όποιο, κοινωνικό κράτος καταρρέει και οι ζωές μας εξαθλιώνονται, επιλέγουν να συνεχίσουν τις πολιτικές κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος σε δημόσια έργα, ανύπαρκτης σκοπιμότητας, προς όφελος «εργολάβων» και «ημέτερων».
Για όλα αυτά «ξέχασαν» να μας ρωτήσουν…
Οι πολίτες του Χαϊδαρίου ΔΕΝ εκχωρούν και ΔΕΝ διαπραγματεύονται
τους ελεύθερους χώρους και την ιστορία τους.
Θα σταθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε επιμείνει στην τσιμεντοποίηση της πλατείας και την καταστροφή του ιστορικού κτηρίου.
Απαιτούμε την ακύρωση του έργου και την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της περιοχής για τον χαρακτηρισμό της, ήδη διαμορφωμένης, πλατείας σε Κοινόχρηστο Χώρο Πρασίνου.

Είμαστε όλοι εδώ…
Παίρνουμε τη γειτονιά στα χέρια μας… αυτοοργανωνόμαστε
Οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν
Θα τους υπερασπιστούμε και θα τους διεκδικήσουμε


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ 
για την υπεράσπιση  
της πλατείας και του κτηρίου
του «Παλαιού Δημαρχείου»

«ΙΣΤΟΣ»                                                                       
αλληλέγγυα κοινωνική δράση                                                       
στο Χαϊδάρι                                                                        
http://istosxaidari.wordpress.com/                                             

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΠΛΑΤΕΙΑ "ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ".... "ΧΤΙΣΤΕ" ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΟΧΙ τις ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Η απόφαση του Δήμου Χαϊδαρίου, η οποία φυσικά και υιοθετήθηκε απ' την Περιφέρεια (διότι "είναι πολλά τα λεφτά Άρη"), να κατεδαφιστεί το κτήριο του "Παλαιού Δημαρχείου" και να κατασκευαστεί ένα νέο κτήριο, τριπλάσιο σε επιφάνεια και όγκο, που καταλαμβάνει όλη την πλατεία,  
ΠΡΟΚΑΛΕΙ!!!
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ,  ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ, ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ, ΜΑΛΛΟΝ... ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

Προκαλεί την περιβαλλοντική μας συνείδηση και υπονομεύει την ποιότητα ζωής μας στην πόλη... 
Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει δεσμευμένα, αυτή τη στιγμή, 30 περίπου ιδιωτικά ακίνητα, ελεύθερους χώρους στην πόλη, προς απαλλοτρίωση, με σκοπό την αναβάθμιση του Αστικού Περιβάλλοντος και την υπεράσπιση και διαφύλαξη του Αστικού Πρασίνου.
Την ίδια στιγμή χτίζει, ένα δημόσιο ελεύθερο χώρο, την πλατεία του "Παλαιού Δημαρχείου", με πολύτιμο αστικό πράσινο και υψηλή βλάστηση. Στην διαμορφωμένη, από το 1982, πλατεία, υπάρχουν σήμερα, τουλάχιστον, 28 μεγάλα δέντρα, εκ των οποίων 15 πεύκα (τουλάχιστον 50 ετών). Τα δέντρα αυτά φυτεύτηκαν από τους κατοίκους (όπως οι ίδιοι μαρτυρούν), την εποχή που στο κτήριο στεγαζόταν το δημοτικό σχολείο, μετά την περίοδο της κατοχής, και θα ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν είχε γίνει ήδη μια "επίθεση" κοπής, πριν μερικά χρόνια, την οποία σταμάτησαν με ενέργειες τους, οι κάτοικοι.
Ποια είναι τελικά η πολιτική μας για το αστικό περιβάλλον; το προστατεύουμε ή όχι;
Ή είμαστε τόσο χαλαροί, θεωρώντας ότι το Χαϊδάρι δεν έχει ανάγκη να προστατεύσει το Αστικό του Πράσινο;
Θα πρέπει να φτάσουμε στα οριακά σημεία, που έχει φτάσει το κέντρο της Αθήνας για να ευαισθητοποιηθούμε;
Η διαφύλαξη και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη, είναι ευθύνη όλων μας.

Προκαλεί την ιστορική μας συνείδηση... 
Η ιστορία της πόλης δεν γράφεται μόνο στα βιβλία, τα κτήρια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής πορείας των πόλεων.
Στο Χαϊδάρι, ένα τόπο με μακρόχρονη ιστορία, υπάρχουν μόνο 11 διατηρητέα-ιστορικά  κτήρια-τόποι, 6 εκ των οποίων (το Δρομοκαϊτειο, η Μονή Δαφνίου, το Μπλοκ 15, το Παλατάκι, το κτήριο Γύζη, ο Πευκόδρομος της Καραΐσκάκη) αποτελούν μνημεία-ιστορικούς τόπους σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο. Τα "άσημα" διατηρητέα κτήρια, αυτά που συμβάλλουν στην "αφήγηση" της τοπικής ιστορίας, σημεία αναφοράς της πορείας της πόλης μέσα στο χρόνο , είναι μόλις 4.
Το Χαϊδάρι αφήνει την αίσθηση μιας καινούριας πόλης, που έχει απολέσει τα κτήρια που σηματοδοτούσαν προηγούμενες εποχές. Αφήσαμε μέχρι τώρα, τα δείγματα λαϊκής-παραδοσιακής και αστικής αρχιτεκτονικής του τόπου, να χαθούν.
Η απόφαση για την κατεδάφιση του "Παλαιού Δημαρχείου", συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική της κατεδάφισης της ιστορίας.
Η υπεράσπιση των κτηρίων, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής προηγούμενων εποχών, χαρακτηριστικά δείγματα χρήσεων και κομμάτια της ιστορικής διαδρομής της κοινωνίας, είναι επιτακτική πλέον, γιατί τα κτήρια που έχουν απομείνει είναι ελάχιστα.
Πάνω σ' αυτή τη φιλοσοφία και παράλληλα σε μια γενικότερη για τα αστικά κέντρα, της επανάχρησης του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος, κινείται και η πρόταση για την επανάχρηση του δεσμευμένου ακινήτου του "Λολοσίδη", σαν δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με αναφορές σημειολογικής σημασίας στην περίοδο που στην πόλη λειτουργούσαν πάνω από 10 τσαγκαράδικα.

Είμαστε σίγουροι πως αν το κτήριο και η πλατεία του "Παλαιού Δημαρχείου" άνηκαν σε ιδιώτη, ο Δήμος Χαϊδαρίου θα έσπευδε να τα δεσμεύσει, για να τα προστατεύσει...
Το "Παλαιό Δημαρχείο" όμως σήμερα, κινδυνεύει από τους "προστάτες" και είναι ευθύνη όλων μας να αποτρέψουμε αποφάσεις, που κινούνται με γνώμονα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Προκαλεί μια κοινωνία...
που δύο χρόνια τώρα εκβιάζεται με αλλεπάλληλους φόρους και χαράτσια, βλέπει το, όποιο, κοινωνικό κράτος να καταρρέει, την ανεργία να μαστίζει, τη φτώχεια και τη εξαθλίωση να αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς... Την προκαλεί κατασπαταλώντας 3.000.000,00 €, από τα χρήματα των φορολογούμενων, για να κατεδαφίσει ένα ιστορικό κτήριο, να τσιμεντώσει μια πλατεία και να φτιάξει ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο, μόλις ένα χιλιόμετρο από το κτήριο της "Στέγης Πολιτισμού" (πρώην ΝΕΛΕ).
Ένα κτήριο φάντασμα, με τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου να διαλύονται, τις μισές αίθουσες κλειδωμένες, τους δασκάλους απλήρωτους μήνες, χωρίς γραμματεία, με τα εργαστήρια χωρίς υλικά και εργαλεία...
Τι θα στεγάσετε, αλήθεια, στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο;

Αν θέλετε πραγματικά να "χτίσετε" κάτι 
"ΧΤΙΣΤΕ" ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ,


Διαβάστε περισσότερα:
  • για τα διατηρητέα του Χαϊδαρίου, του Γιάννη Ιγγλέση, εδώ
  • την πρόταση-παρέμβαση πολιτών για την επανάχρηση του εργοστασίου "Λολοσίδη", εδώ 
  •  για τη επανάχρηση του κτηρίου του "Παλαιού Δημαρχείου" από τον "Ιστό", εδώ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

έγγραφο-καταγγελία στο Δήμο Χαϊδαρίου και στην Περιφέρεια Αττικής…


Η “ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ για την ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ «ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ»” κατέθεσε έγγραφο-καταγγελία στο Δήμο Χαϊδαρίου και στην Περιφέρεια Αττικής με θέμα:
“Η κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου του «Παλαιού Δημαρχείου» Χαϊδαρίου και η ανέγερση νέου κτηρίου, που καταστρέφει τη δενδρόφυτη πλατεία, αποτελεί Περιβαλλοντικό, Πολιτικό και Οικονομικό σκάνδαλο. Διεκδικούμε την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της περιοχής για τον χαρακτηρισμό της, ήδη διαμορφωμένης, πλατείας σε Κοινόχρηστο Χώρο Πρασίνου και τη διάσωση του ιστορικού κτηρίου .”
Το έγγραφο συνοδεύεται από υπογραφές κατοίκων, μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει 214 συμπολίτες μας, η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στον Ιστό.
οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν…
τους διεκδικούμε και τους υπερασπιζόμαστε…
δεν εκχωρούμε… δεν διαπραγματευόμαστε…
Διαβάστε το έγγραφο εδώ

πηγή: ΙΣΤΟΣ

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Οι δασολόγοι καταγγέλλουν το νόμο που αβαντάρει τη λαθροϋλοτόμηση και την καταστροφή των δασών

Ανακοίνωση ενάντια στο νόμο που ενθαρρύνει τη λαθροϋλοτόμηση και οδηγεί σε εκτεταμένες καταστροφές των δασών εξέδωσε και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ανακοίνωση της ΠΕΔΔΥ, που επιβεβαιώνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Κόντρας»:


«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Π.Ε.Δ.Δ.Υ)
Αθήνα   26/4/2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τον τελευταίο χρόνο, αυξήθηκαν τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, για εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, διακίνησης και εμπορίας καυσοξύλων καθώς και την εμφανή αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να τα περιορίσει.

Η πολιτεία, λόγω της σημασίας των δασικών οικοσυστημάτων όφειλε να πάρει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των λαθρουλοτομιών και την προστασία των δασών και της δημόσιας περιουσίας.

Αντί αυτού και παρά τις εξαγγελίες για ειδικά προγράμματα για τον περιορισμό του φαινομένου, με χρήματα από το πράσινο Ταμείο, πρόσφατα, είδαμε να ψηφίζεται μια διάταξη που δυστυχώς «λειτουργεί» στην αντίθετη κατεύθυνση.
Ειδικότερα με το άρθρο 38 παρ.2 του ν.4055/2012 (ΦΕΚ 51/Α΄), αυξήθηκε στο ποσό των 600 ευρώ το προβλεπόμενο από τις διατάξεις των άρθρων 268 του ΝΔ 86/69 και των άρθρων 37, 38 και 39 του ν.3585/2007 όριο, μέχρι του οποίου τα αντίστοιχα αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος.

 Η ρύθμιση αυτή, προκειμένου για τις παράνομες υλοτομίες, οδηγεί και μάλιστα "εν μέσω κρίσης", στην πλήρη αποδόμηση της δικαστικής προστασίας των δασών, δεδομένου ότι η υλοτόμηση ποσότητας ξυλείας ισοδύναμης με τα 600 ευρώ (που προβλέπει η ρύθμιση),   αντιστοιχεί στην παράνομη υλοτομία μέχρι 15 χωρικών μέτρων (περίπου 30 τόνων ξύλου) που πλέον θα θεωρείται πταίσμα.

Δηλαδή πιο απλά, τα δάση θα δεχτούν τεράστια πίεση διότι το αδίκημα της λαθρουλοτρομίας, λόγω του υψηλού νέου ορίου που θέτει η ρύθμιση, θα θεωρείται πταίσμα και ουσιαστικά θα τιμωρείται ελαστικότερα.

 Αναρωτιόμαστε ποια είναι η σκοπιμότητα και η χρησιμότητα αυτής της ρύθμισης όταν είναι γνωστά τα προβλήματα και οι δυσκολίες ελέγχου του δασικού χώρου, (με δεδομένη την περιορισμένη διάθεση πόρων για το σκοπό αυτό), ιδίως σήμερα, που με τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται συρρικνώνεται και περιθωριοποιείται ο δημόσιος τομέας.

Για την Ένωσή μας και αυτή η αποσπασματική αλλαγή του νομικού πλαισίου, γίνεται χωρίς καμιά οργανωμένη σκέψη για τις συνέπειες που προκαλεί και την ανάγκη περιορισμού ενός φαινομένου που θα εξελίσσεται προοδευτικά σε ¨πλιάτσικο¨ σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και μειώνονται οι ασκούμενοι έλεγχοι.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του αναφορικά με το πασιφανές έλλειμμα δασικής πολιτικής, την κατάσταση που διαμορφώνεται στη δασοπροστασία, υπό αυτές τις συνθήκες και την περιορισμένη δυνατότητα των Δασικών Υπηρεσιών να διαχειριστούν και να προστατέψουν αποτελεσματικά τους δασικούς πόρους που αποτελούν και δημόσια περιουσία.

Η Ένωσή μας καταγγέλλει αυτές τις πολιτικές επιλογές:

 Ότανμε Υπουργικές νομοθετικές πρωτοβουλίες ιδιωτικοποιούνται αντικείμενα του δημοσίου, όταν ακυρώνονται στα πλαίσια των δημοσιονομικών προσαρμογών οι επιστήμες του περιβάλλοντος, όταν η δημόσια διοίκηση γίνεται βορά σκοπιμοτήτων, όταν οι κρατικοί λειτουργοί αδυνατούν να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση των εσόδων και της δημόσιας περιουσίας, όταν αξιολογούνται καιροσκοπικά και ψευδεπίγραφα διοικητικές δομές που υπάρχουν από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, τότε η κατάρρευση είναι βέβαιη και οι πολιτικές ευθύνες τεράστιες .

Ζητάμε:

Να σταματήσουν αυτές οι αντιδασικές τροπολογίες «εξπρές» που μειώνουν τη δασική προστασία.

Να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης (σε αυτή την κρίσιμη περίοδο) λειτουργία και η δυνατότητα των Δασικών Υπηρεσιών, να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους και ιδιαίτερα όσες σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον.

Να τεθεί σε συζήτηση η δυνατότητα κάθετης οργάνωσης και λειτουργίας τους ιδιαίτερα μετά την ανάληψη και της αρμοδιότητας της αγροτικής ασφάλειας από τις δασικές Υπηρεσίες.

Να διατίθενται αποκλειστικά για τη δασική ανάπτυξη και προστασία οι πόροι που προέρχονται από τα δάση».