ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ... ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Συμπολίτες και συμπολίτισσες

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Δήμο Χαϊδαρίου βρισκόμαστε ήδη στη δέκατη μέρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Έχουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε για τη σημερινή κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Αφορμή είναι η διαθεσιμότητα – ΑΠΟΛΥΣΗ των συναδέλφων μας που μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια δουλειάς, πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο. 
Αιτία όμως, είναι η προσπάθεια κατάργησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το προφανές ξεπούλημα των υπηρεσιών της σε ιδιώτες. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια, την επιβολή νέων δυσβάσταχτων φόρων και χαρατσιών στο δημότη. 
Η στιγμή που τα δημοτικά τέλη θα δεκαπλασιαστούν και θα πληρώνουμε για να πάρουμε ακόμη και το πιστοποιητικό γέννησης φτάνει!! Εμπρός στο δρόμο που χάραξε το «υποδειγματικό δημόσιο» της φίλης και δανείστριας Γερμανίας(κόστος έκδοσης πιστοποιητικού γέννησης στην Κολωνία, 18€)!!!. Εμείς οι εργαζόμενοι στους Δήμους, παρά την έλλειψη οικονομικών πόρων και προσωπικού, είμαστε αυτοί που μαζεύουν τα σκουπίδια, φροντίζουν κι εκπαιδεύουν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, προσφέρουν υπηρεσίες στα πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα του δήμου, φροντίζουν τους ανήμπορους ηλικιωμένους, προσφέρουν ελπίδα και χέρι βοήθειας σ’ όσους έχουν ανάγκη και εξυπηρετούν κάθε δημότη. 
Με τις επιλογές της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και την εφαρμογή των μνημονίων, οι δήμοι διαλύονται και παραχωρούνται σε ιδιώτες που με μόνο στόχο τους το κέρδος, θα «τσακίσουν» τον ήδη εξαθλιωμένο οικονομικά δημότη. 
Είναι αλήθεια ότι, τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι για όλα τα δεινά φταίει ο «κακός δημόσιος και δημοτικός υπάλληλος» που πρέπει να καρατομηθεί. Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» στην κοινωνία μας έχει αποδειχθεί ότι εξυπηρετεί τις πολιτικές αυτών που στοχεύουν στη φτωχοποίηση των πολλών και επιδιώκουν να προστατεύσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Πραγματικός στόχος τους δεν είναι η οργάνωση του κράτους αλλά το ξεπούλημά του, προς όφελος των μονοπωλίων. 
Εμείς, οι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Χαϊδαρίου, με αίσθημα ευθύνης απευθυνόμαστε στους δημότες της πόλης μας και σας καλούμε να συνταχθείτε σε κοινό αγώνα, με στόχο την αποτροπή των απολύσεων. 
Για να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας. 
Για να προσφέρονται δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες από τους Δήμους. 
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ 
ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 
ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Άδειασαν το "Πράσινο Ταμείο"

αναδημοσίευση  http://logioshermes.blogspot.com

(Φωτογραφία:  Icon )
 Με… βόμβα στα θεμέλια του κρατικού σχεδιασμού για την πυροπροστασία, τις αναδασώσεις, τις αστικές αναπλάσεις και την προστασία των θαλασσών ισοδυναμεί η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, που σχεδόν εκμηδενίζει τους εναπομείναντες πόρους του Πράσινου Ταμείου.
Την ώρα που το χρηματοδοτικό εργαλείο του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει συσσωρεύσει το ιλιγγιώδες ποσό των 1,85 δισ. ευρώ, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, την περασμένη Δευτέρα, αποφασίστηκε ότι για περιβαλλοντικές δράσεις μπορεί να διατίθεται μόλις το 2,5% των πόρων του, δηλαδή 46,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μία νέα κυβερνητική κίνηση απαξίωσης του Πράσινου Ταμείου, καθώς πριν από έναν χρόνο το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής είχε δεσμεύσει το 95% των χρημάτων του στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η νέα εξέλιξη αιφνιδίασε τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Κωνσταντίνο Σερράο, ο οποίος χαρακτήρισε θλιβερές και απογοητευτικές τις νέες περικοπές στους πόρους που διατίθενται για περιβαλλοντικές δράσεις στην Ελλάδα. «Είχαμε ακούσει για την πιθανότητα να περιοριστούν οι ετήσιες δαπάνες του Πράσινου Ταμείου στο 2,5% των διαθεσίμων του, όμως ήλπιζα ότι αυτό θα γινόταν από το 2014. Είναι μια θλιβερή εξέλιξη που προκαλεί απογοήτευση και σίγουρα επηρεάζει τα δεδομένα από εδώ και στο εξής, μιας και περικόπτει τον προϋπολογισμό των δαπανών του ταμείου, ήδη από το 2013, στο μισό», ανέφερε ο Κ. Σερράος.
Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου προέρχονται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Βενζίνης, τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία του περιβαλλοντικού χρηματοδοτικού εργαλείου, το 2010, είχε συνοδευτεί από «πράσινες»… τυμπανοκρουσίες, με την τότε υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη να μιλά για σχέδιο αναδάσωσης 100.000 στρεμμάτων στην Αττική που θα χρηματοδοτείτο από το Πράσινο Ταμείο με 45 εκατ. ευρώ. Εναν χρόνο αργότερα, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωνε ότι το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτούσε περιβαλλοντικές δράσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014. Παρ’ όλα αυτά, όπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ της Real planet, το Πράσινο Ταμείο έχει αποδεσμεύσει στα δύο χρόνια λειτουργίας του λιγότερα από 70 εκατ. ευρώ, με τα 14 από αυτά να πηγαίνουν για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου!
«Δυστυχώς, όταν δημιουργήθηκε το Πράσινο Ταμείο κληρονομήσαμε οφειλές ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ από έργα που είχαν εγκριθεί με μεμονωμένες Υπουργικές Αποφάσεις πριν από δέκα ή και δεκαπέντε ακόμα χρόνια, είχαν ξεκινήσει ή και είχαν ολοκληρωθεί, αλλά δεν είχαν αποπληρωθεί. Μέχρι σήμερα έχουμε αποπληρώσει περίπου 14 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως φαίνεται, θα ασχολούμαστε με αυτές τις παλαιές εκκρεμότητες για τουλάχιστον ακόμα τρία με τέσσερα χρόνια», αναφέρει ο Κ. Σερράος, τονίζοντας πως το σύνολο αυτών των παλαιών εκκρεμοτήτων έχει καταγραφεί και ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές, ενώ πριν από κάθε πληρωμή συγκροτείται ο φάκελος του έργου, ο οποίος ελέγχεται διεξοδικά από τους μηχανικούς και από τους δικηγόρους του Ταμείου, ώστε να εξασφαλιστεί πλήρως η νομιμότητα αυτών των πληρωμών.
Ο προϋπολογισμός 
Ο εφετινός προϋπολογισμός του Πράσινου Ταμείου προέβλεπε την εκταμίευση 61,8 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις κοινόχρηστων χώρων, έργα βελτίωσης των αστικών υποδομών, την προστασία των δασών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη στήριξη των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την περιβαλλοντική έρευνα. Αν και οι υπεύθυνοι του Πράσινου Ταμείου επιβεβαιώνουν ότι ο προϋπολογισμός δεν κινδυνεύει, στους παραλήπτες επικρατεί ήδη ανησυχία.
«Μπροστά σε όλη την οικονομική αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουμε οι πόροι του Πράσινου Ταμείου ήταν ένα στήριγμα ζωτικής σημασίας. Το ενδεχόμενο απώλειάς τους είναι ένα ακόμα πλήγμα στην προσπάθεια που κάνουμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον της περιοχής μας», δηλώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα Θεμιστοκλής Κουιμτζής.
«Το Πράσινο Ταμείο δίνει μεγάλη στήριξη στην ελληνική καινοτομία και τον ερευνητικό τομέα της χώρας. Σε μια εποχή που κόβουν από παντού, είναι κρίμα και αυτό το εργαλείο να οδηγηθεί σε απαξίωση», αναφέρει ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ Μιχάλης Καρτέρης.

Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

“περιμένοντας τους βαρβάρους”... η συνέχεια στον μπερντέ και στο πάλκο …

http://eleutheriellada.wordpress.com

Τω καιρώ εκείνο (2009-2012) η Ελλάς βίωνε τον εξευτελισμό της.
Ακρίδες πολύχρωμες και βάρβαρες πανταχόθεν εισέβαλαν
εις τον τόπο της και εις τα σύνορα της και κατέτρωγαν την πανίδα της , την χλωρίδα της , το μέσα και τα απ’ όξω της.
Ω μοίρα κακή !!!
Σε ραστώνη τους Έλληνες βρίσκει ακρίδα και απ’ την κόμη αρχίζει το ΑΚΡΙΔΟΚΟΥΡΕΜΑ …
Και εις τα μόρια φτάνει. Εις τα άκρα !!
Ωχ ! Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί …
Ω Δία … η σούφρα μας !!
Μα να μην ακούσουμε τίποτα !! Ούτε σφυριά , ούτε αμόνια … Τι διάολο …
Πότε χτίστηκαν τα τείχη ! Αναρωτιόντουσαν οι “κοπρίτες”
Τώρα !!! τι κάνουμε ; …
Ρίξε ένα κεραυνό ρε Δία , ρίξε μια αστραπή , κάνε κάτι τέλος πάντων , καιγόμαστε δεν βλέπεις ;
Τ’ ακούει ο Δίας , τους λυπάται :
Διάλεξε μου δυό αγγελιοφόρους ποιητές , λέει στον Ερμή για να τους στείλω κάτω.
Οι Βάρβαροι ξεσάλωσαν !!!
Μια και οι δύο ο Ερμής χτυπάει του ΚΑΒΑΦΗ
Βρίσκει τον και αναστέναζε όξω στο φεγγαράκι.
Αγνάντευε την Αλεξάνδρεια να χάνεται και τες αγορές της Ανατολής με τα μπαχάρια και τα αρώματα , να καίγονται από τους Βαρβάρους και τα μουσεία να λεηλατούνται.
“σπονδή στην Αραβική Άνοιξη” όλα! Στάχτη και μπούρμπερη … Άιρο και Κάιρο.
Πετρέλαιο βρωμάει η νύχτα και καμμένη σάρκα … Ούτε γιορτές πια ούτε πανηγύρια …
Ο ποιητής θυμώνει !!! … πες του Δία , Ερμή Ιεροφάντη , πως ότι είχα να πω για τους Βαρβάρους τα είπα “περιμένοντάς τους …” Τώρα πλέον είναι αργά.
Τώρα πια αυτοί νομοθετούνε.
Άπραγος φεύγει ο Ερμής στον ΚΑΤΣΑΡΟ μιλάει , ήτανε εκεί στην κόλαση μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασάκι Τριφυλίας στο χέρι και “ χάζευε” την αγορά.
Κοίταξε τον Ερμή ασκαρδαμικτεί και μ’ ένα σαρδόνιο χαμόγελο και τρία δόντια του είπε : Ύπαγεν.
Ότι είχα να πω το είπα στην ΔΙΑΘΗΚΗ μου. Και άναψε στην πίπα του βοτάνι Τριφυλίας …
Και αναρωτιέται ο Ερμής ,
Ερμή τώρα τι κάνεις ;
Ώσπου του έρχεται ευθείς
ο Καραγκιόζης ο ψειρής ,
λιγούρης και χαρμάνης …
Η συνέχεια στον μπερντέ και στο πάλκο …



από την παράσταση στο ΚΥΤΤΑΡΟ τον χειμώνα 2011-2012
Νίκος Καλογερόπουλος και Άποροι Άρχοντες
και συνεργός με λύρα Γεωργία Νταγάκη

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

"Εμείς διδάσκουμε ζωή κύριε"



rafeef1.jpg
Η Rafeef Ziadah είναι καναδοπαλαιστίνια καλλιτέχνης και ακτιβίστρια. Το πρώτο της CD "Hadeel" είναι αφιερωμένο στην παλαιστινιακή νεολαία, που πετάει χαρταετούς ακόμη στο μπροστά σε βομβαρδιστικά F16, στα παιδιά που θυμούνται ακόμα τα ονόματα από τα χωριά τους στην Παλαιστίνη και έχουν ακόμα στα αυτιά τους τον ήχο του Hadeel (ήχος των περιστεριών) πάνω από τη Γάζα.

Το βίντεο είναι από μια παρουσία της στο Λονδίνο όπου απαγγέλει ένα ποίημα της για την Παλαιστίνη.

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αυτοκριτική σε 559 λέξεις

Του Κώστα Αρβανίτη
  
Στο καθημερινό σοκ που ο καθένας μας βρίσκεται παρακολουθώντας  την βίαιη επίθεση λόγων και μέτρων έρχεται δυναμικά  η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης προτεραιοτήτων αξιών αναγκών και σχέσεων .
 Σε αυτό τον καταιγισμό αποφασίζεις ποιοί είναι, ή πρέπει να είναι δίπλα  , πλάι  αντάμα και προς ποιο προορισμό.
Ποιοι σε αντέχουν και ποιούς αντέχεις .
Ποιους αγαπάς και ποιους θα ήθελες να σε αγαπούν.
Πόσα «πρέπει» πρέπει να αντέχεις.
 Στην κρίση πολιτικοιδεολογική αλλά και οικονομική καλείσαι , καλούμαστε ,να επιλέξουμε όχι μόνο στρατόπεδο αλλά στάση ,θέση που θα καθορίσει την ποιότητα και τον προσανατολισμό του νέου περιβάλλοντος .
 Η τοποθέτηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι συγκυριακή καθώς από την άνοστή μου πείρα φαίνεται ,ότι οι σχέσεις μας δεν μπορεί να χτίζονται ευκαιριακά και με όρους  άμετρου εγωισμού.
 Μάθαμε να μιλάμε χωρίς να ακούμε ,να ζητάμε χωρίς να δίνουμε , να ασκούμε σκληρή κριτική  χωρίς αυτοκριτική.
 Μερικές φορές νοιώθω  ότι και οι ιδεολογικές προσεγγίσεις ήταν εξ αποστάσεως και εκ του ασφαλούς .
 Με μια άμετρα εγωιστική θέση ισχύος από μερικά  βιβλία που διαβάσαμε  ή ακόμα και από νεανικές διαδρομές σε οργανώσεις και κόμματα που κουτσά στραβά μας «έμαθαν» να αποκωδικοποιούμε πιο εύκολα γεγονότα και καταστάσεις.
 Είμαστε πολύ θυμωμένοι με αυτούς που δεν κατάλαβαν ή καθυστέρησαν να καταλάβουν.
 Είμαστε πολλές φορές περισσότερο θυμωμένοι με τους αδύναμους κρίκους του συμβιβασμού ,παρά με εκείνους που μας έφεραν σ αυτό το χάλι. Σα να μας βολεύει ακόμα και η τοποθέτηση του θυμού μας .
Παρατηρώ και με παρατηρώ…
 Έχω  περισσότερο θυμό από σκέψη , περισσότερη οργή από εκτίμηση δίνοντας χώρο στα ανάξια ξεπετώντας τα συμπεράσματα με μια «έξυπνη» ατάκα που ενδεχομένως να δημιουργήσει εφήμερη αναγνώριση χωρίς βάθος και επεξεργασία.
 Η ανάγκη – το συμφέρον – έπαιζε και παίζει ρόλο προεπιλογής των ανθρώπων που έπρεπε ή πρέπει να έχουμε κοντά μας ενώ το «θέλω» με όρους συναισθηματικούς ή  απρόβλεπτα ανθρώπινους όρους ,περιορίζεται ηττημένο στις παρυφές του γραφικού.
 Πολιτική του άθλιου παρόντος , μας έβαλε ξεκάθαρα στο δικό της στενό χώρο σε μια αντιπαράθεση κενού .
 Αν υπάρχει δηλαδή  εναλλακτική πρόταση του βεβαιωμένου θανάτου ,στην ρεαλιστικότατα της κηδείας και την αξιοπρέπεια της τελετής.
Οι υπεύθυνοι  τοποθετούνται …
Οι χαμένοι αλληλοσπαράσσονται …
Η επιστροφή στην βιβλιοθήκη ,η σύγκρουση με τις εφήμερες συμφεροντολογικές σχέσεις , η καταστροφή όλων των συμβιβασμών σε μια πορεία εξαγνισμού και νέας αρχής χωρίς βαρίδια ίσως να είναι μέρος της θεραπευτικής μας διαδρομής.
Σε μια  πόλη όπου οι άνθρωποι κυκλοφορούν εδώ και καιρό με σκυμμένο  κεφάλι.
 Από την ήττα …
 Ίσως από ντροπή …
 Ίσως για να μην βλέπουν τα πρεζάκια που αργοσβήνουν…
 Τους αστέγους που κρυώνουν …
 Τους φασίστες που χτυπούν …
 Τους Αστυνόμους που παρατηρούν…
 Την ουρά των ανέργων που μεγαλώνει και ίσως ξαφνικά φωνάξει το όνομά σου…
Θαρρώ ότι σε μια τέτοια απόφαση ζωής ,μόνος δεν μπορείς να πας. Η μοναξιά δεν βγάζει πουθενά …
 Αξίζει να αρχίσεις πάλι να μοιράζεσαι μικρά θέλω, αλλά και τα  μεγάλα όνειρα που  θα χωρούν πολλούς ,τους περισσότερους.
Για να αρχίσει πάλι ο χορός που σταμάτησε ξαφνικά στο μεσοδιάστημα της εφηβείας με την «ωριμότητα».
Εκεί που το «εγώ» προσπαθούσε να συναντήσει το «εμείς».
Και ο καθένας πριν πάει στην συνάντηση ,στο συμπόσιο της γιορτής οφείλει να έχει ξεκαθαρίσει ,πριν απαιτήσει τις αλλαγές στην στάση και την θέση του άλλου.
 Αλλάζω για να τα αλλάξω όλα …
Το κείμενο ενδεχομένως να μη  σε αφορά…
Ήταν απλά μια μικρή προσπάθεια αυτοκριτικής σε 559 λέξεις.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Δήμος συμπαραστάτης των αθλούμενων και εγγυητής διάφανων οικονομικών


Η ανάγκη και χρησιμότητα της άθλησης σε ΟΛΕΣ τις ηλικίες είναι κοινός τόπος. Η συμμετοχή πολλών, νέων και μεγαλύτερων, σε αθλητικές δραστηριότητες είναι αναμφίβολα μια κατάκτηση. Ο Δήμος οφείλει να συμβάλλει δημιουργικά στην κάλυψη των αναγκών άθλησης, τηρώντας την νομοθεσία και επιδιώκοντας ισότιμες σχέσεις για τους αθλητικούς φορείς με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των δημοτών, αθλουμένων ή όχι.

Νομικό πλαίσιο 

Πώς μπορεί ο Δήμος Χαϊδαρίου να ενισχύσει τους αθλητικούς φορείς, αλλά και κάθε άλλο πολιτιστικό ή κοινωνικό φορέα; Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 202 ΚΔΚ Ν.3463/06) οι δήμοι, εάν και εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει σχετικώς, μπορούν να διαθέτουν έως το 1,5% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού τους σε χρηματικές επιχορηγήσεις NΠΔΔ, σωματείων κ.ά., για κοινωφελείς δραστηριότητες. Έτσι σε ένα δήμο, όπως του Χαϊδαρίου με τακτικά ετησία έσοδα της τάξης των 20 εκ. ευρώ, μπορούν να διατεθούν το ανώτερο 300.000 ευρώ ετησίως !
 ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ποσό αυτό αφορά το σύνολο των σχετικών δαπανών, που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό για ΟΛΑ τα σωματεία, εθνοτοπικά, πολιτιστικά, αθλητικά, προστασίας παιδιών, ΝΠΔΔ κ.ά.
Δεν είναι όμως και οι έμμεσες (σε είδος) παροχές σημαντικό βάρος για τον προϋπολογισμό; Ποιος νόμος ορίζει ότι οι έμμεσες επιχορηγήσεις δίνονται χωρίς απόφαση Δ.Σ., δίχως περιορισμούς δαπανών; Σε ότι αφορά την δωρεάν παραχώρηση ιδιόκτητων ακινήτων του (γραφείων, γυμναστηρίων κ.ά.) σε νομικά πρόσωπα, επιτρέπεται επίσης μόνο με απόφαση Δ.Σ. (άρθρο 185 ΚΔΚ).

Ποιες παροχές προσφέρει ο Δ. Χαϊδαρίου στα αθλητικά σωματεία

Ο Δήμος, δίχως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχωρεί την χρήση κλειστών και ανοιχτών γηπέδων, που ηλεκτροφωτίζονται, φυλάσσονται, καθαρίζονται και συντηρούνται με δαπάνες σε βάρος των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού. Επίσης σε ορισμένους (όχι όλους) συλλόγους παρέχει γραφεία, δηλαδή στέγαση των διοικητικών λειτουργιών τους. Το κόστος της παραχώρησης των παραπάνω υποδομών (ο επιμερισμός δηλαδή των σχετικών δαπανών που αφορούν άθληση ανεξάρτητων ατόμων και οργανωμένων σωματείων), δεν είναι γνωστό. Μπορεί να προκύψει με βάση τον χρόνο που χρησιμοποιούν οι ομάδες την παραπάνω υποδομή σε σχέση με το συνολικό κόστος.

Είναι κακό να παρέχει δωρεάν υποδομές στους συλλόγους ο Δ. Χαϊδαρίου; Κατ’ αρχήν ΟΧΙ. Οφείλει όμως να ενημερώνει αναλυτικά δημότες και συλλόγους για το οικονομικό κόστος, τηρώντας τούς περιορισμούς της νομοθεσίας, ανεξαρτήτως της οικονομικής κρίσης.
Το πράγμα γίνεται δυσκολότερο όταν σύλλογοι που νέμονται τις δημοτικές υποδομές ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ χρήματα από τους αθλούμενους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι σύλλογοι μπορούν να εισπράττουν συνδρομές – οικονομική ενίσχυση από τα μέλη τους. Όταν όμως παρέχουν υπηρεσίες εκμάθησης σε μη αθλητές, όπως π.χ. στο Κολυμβητήριο ή στα παιδικά τμήματα των περισσότερων συλλόγων, όπου πολλά παιδιά μετέχουν πληρώνοντας και ευλόγως στην ομάδα προωθούνται οι επίλεκτοι, τότε ο σύλλογος υποχρεούται σε λειτουργία βάσει του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι αθλητικοί σύλλογοι χρησιμοποιούν ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΩΡΕΑΝ, ενώ οι ίδιοι έχουν έσοδα.

Ποια πρέπει να είναι η στάση των συλλόγων;

Προφανώς οι σύλλογοι υποχρεούνται σε διάφανη και νόμιμη διαχείριση των οικονομικών τους με τήρηση υποχρεώσεων έναντι εργαζομένων (προπονητών κ.ά.), αλλά και ενημέρωση των μελών (υποχρεωτικά) καθώς και των αιμοδοτών τους, δηλαδή των γονέων – χορηγών (προαιρετικά έως σήμερα). Τα οικονομικά των σωματείων που επιχορηγούνται από το Δήμο (άμεσα δηλ.χρήμα ή/και έμμεσα δηλ. γήπεδα κ.ά.) ΑΦΟΡΟΥΝ και το Δήμο, ο οποίος για να προστατεύσει τους δημότες - «πελάτες» (ως γονείς αθλουμένων) των συλλόγων οφείλει να απαιτεί την εφαρμογή διάφανων οικονομικών σε όσους ενισχύει.

Συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Χαϊδάρι; Μέχρι σήμερα ΟΧΙ. Βεβαίως ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν είναι οικονομικός ελεγκτής, δεν έχει αρμοδιότητες ΣΔΟΕ (και ευτυχώς…). Σαφώς όμως μπορεί να πετύχει περισσότερη διαφάνεια, που με την σειρά της θα συμβάλλει στην προσέλκυση περισσότερων πολιτών στα αθλητικά δρώμενα ενισχύοντας αποτελεσματικά το αθλητικό κίνημα.
Οι άνθρωποι του αθλητισμού (μέλη των διοικήσεων, προπονητές κ.ά.), ισχυρίζονται πως όσα εισπράττουν μετά βίας φτάνουν για την κάλυψη των εξόδων των ομάδων τους. Η αναλυτική παράθεση στοιχείων (π.χ. έσοδα από 100 αθλούμενους Χ 30 ευρώ το μήνα Χ 10 μήνες = 30.000 ετησίως, μείον κόστος προπονητών κ.ά., μείον κόστος διοίκησης, κ.ά. = …) θα πείσει και τους πλέον κακόπιστους για τις πραγματικές διαστάσεις των οικονομικών εκάστου συλλόγου.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο Δήμος δικαιούται (κατά τη γνώμη του γράφοντος ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ) να ζητά συμμετοχή από τα σωματεία στα έξοδα των αθλητικών εγκαταστάσεων, εφόσον υπάρχουν έσοδα. Ανεξαρτήτως των στοιχείων που οι σύλλογοι θα παρουσιάσουν (και θα σχολιαστούν από τους γνωρίζοντες –γονείς, αθλητές, κ.ά. - την κατάσταση), οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν την επιχορήγηση (έμμεση ή/και άμεση) ανά σωματείο, αλλά και συνολικά, ώστε να γνωρίζουν και να αποφασίζουν υπεύθυνα για τα βάρη που επωμίζονται.


Οι ευθύνες της διοίκησης του Δήμου

Ας δούμε ορισμένα στοιχεία που σαφώς δημιουργούν ανησυχίες για τον τρόπο που λειτουργεί και η διοίκηση Μαραβέλια στο Δήμο Χαϊδαρίου.
Το κόστος του Κολυμβητηρίου είναι της τάξης των 700.000 ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού). Όταν ένα σωματείο, κατά δήλωση του δημάρχου κου Μαραβέλια, χρησιμοποιεί έως το 70% των διαδρομών της πισίνας, τότε μιλάμε για μια δαπάνη περίπου 500.000 ευρώ, δηλαδή 200.000 περισσότερα (σε έμμεση επιχορήγηση) από το ανώτερο ποσό που προορίζεται για όλους τους συλλόγους συνολικά! Υπενθυμίζουμε πως το όριο των ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ είναι το 1,5% επί των τακτικών εσόδων όπως αναφέραμε πριν.
Αντιστοίχως, όταν σε έναν σύλλογο αντισφαίρισης ή ποδοσφαίρου παραχωρούνται γήπεδα (δηλαδή κόστος φωτισμού, καθαριότητας, φύλαξης κ.λπ., που ενδεικτικά μπορεί να κυμαίνονται σε 1.000 ευρώ ανά μήνα, δηλαδή περί τις 10-12.000 ευρώ ανά έτος, και το ποσό αυτό πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί τον αριθμό των γηπέδων) τότε τα συνολικά κόστη για τον αθλητισμό είναι πολύ σημαντικά! Εδώ επισημαίνεται πως η χρηματοδότηση του δήμου Χαιδαρίου δεν περιορίζεται στον προυπολογισμό για την αρμόδια διεύθυνση αθλητισμού και πολιτισμού αλλά και από τα ποσά που αφορούν ηλεκτροφωτισμό κ.ά.

Ίσως να προκύπτουν και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς συλλόγους που στεγάζονται σε ιδιόκτητους ή ενοικιαζόμενους χώρους. Εδώ σημειώνεται πως εφόσον εισπράττονται συνδρομές, εισιτήρια κ.ά. οι σύλλογοι αυτοί (οι εκτός δημοτικών εγκαταστάσεων) ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ούτε από τέλη καθαριότητας κ.ά.! Δηλαδή όχι μόνο δεν τυγχάνουν φιλοξενίας σε δημοτικές εγκαταστάσεις, αλλά χάνουν και το όποιο ευεργέτημα. Κι αυτό γιατί εισπράττουν… Μα σύμφωνα με τον δήμαρχο «εισπράττουν όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι που χρησιμοποιούν δημοτικά γήπεδα, κατά πάγια πρακτική»!!! Επιτέλους λοιπόν να αποτυπωθεί το τοπίο και εάν υποκρύπτονται επιχειρηματικές δραστηριότητες να αντιμετωπιστούν ως τέτοιες.

Το σχήμα: Δήμος (δηλ. φορολογούμενος πολίτης) χορηγός ΔΩΡΕΑΝ υποδομών που βαρύνουν τον προϋπολογισμό - Σύλλογος αποδέκτης έμμεσης επιχορήγησης, αλλά εισπράκτορας αγνώστου ύψους συνδρομών – Αθλούμενος  / πελάτης αθλητικών υπηρεσιών, απαιτεί ξεκαθάρισμα υποχρεώσεων και δυνατοτήτων, ώστε να προκύψει ένας ειλικρινέστερος και φιλικότερος αθλητικός χάρτης στην πόλη μας.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε εκείνους που παλεύουν με ελάχιστα μέσα για την άθληση των παιδιών μας. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Γι' αυτό και οφείλουμε όλοι να παρέχουμε πλήρη εικόνα στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη. Όσοι από τον αθλητικό χώρο θέλουν να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, ας ανοίξουν τα οικονομικά τους στον δημόσιο έλεγχο. Η δημοτική αρχή ας παραθέσει αναλυτικά στοιχεία άμεσης ή έμμεσης επιχορήγησης ανά σωματείο. Ο πολίτης εξακολουθεί να πληρώνει για τα παιδιά του ακόμη και όταν η πολιτεία διαρκώς τον φορτώνει με περισσότερες υποχρεώσεις. Το ελάχιστο που του αξίζει είναι η δίχως σπατάλες, διάφανη και ισότιμη διαχείριση των κόπων του.
Με στόχο την παροχή πρόσβασης στον αθλητισμό ΔΩΡΕΑΝ για όλους τους ενδιαφερόμενους με δημοτικά προγράμματα, ο Δήμος πρέπει κατ’ αρχήν να διασφαλίσει πως δεν λειτουργούν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις στην πλάτη των πολιτών. Μετά τον περιορισμό της σπατάλης και την  αποτύπωση  του πραγματικού κόστους, μπορεί να ελέγξει και τις χρεώσεις των ομάδων προς τους αθλούμενους. Με τρόπο ευθύ: ελάχιστο κόστος για την παραχώρηση γηπέδου συνεπάγεται ελάχιστη δυνατή χρέωση για αθλούμενο.
Δυστυχώς η μέχρι τώρα πολιτική της διοίκησης Μαραβέλια συνίσταται στην μη παρουσίαση ή/ και αποφυγή τήρησης στατιστικών στοιχείων που κατ’ ουσίαν συνιστά απόκρυψη! Κι αυτό είναι γενικός κανόνας…
Τι άραγε δεν θέλουν να αντικρίσουν;

Κίμων Ε. Φουντούλης
Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου 
Πολίτες σε Δράση-ΟικολόγοιΠράσινοι

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Θα σου πώ ναί Κεμάλ...

αναδημοσίευση http://e-apenanti.blogspot.gr/

  φωτογραφία: Wonge Bergmann
από την παράσταση Prometheus, LandscapeII, του Jan Fabre
(http://www.kaaitheater.be)

μη με ρωτάς, 
αν θα βγώ κι' αύριο στους δρόμους,
να ζητιανέψω ξανά
τη φωνή μου από τον άνεμο της λήθης,
να ψάξω και πάλι 
μήπως σε κάποια γωνιά τους βρώ
την ξεχασμένη μου ψυχή.
μη με ρωτάς 
για το χρώμα της σημαίας μου
-μαύρο θάναι και κόκκινο-
θάνατος ή ζωή τα όνειρά μου 
που θα πάω να συναντήσω.
να με ρωτάς, 
αν θα καώ
απέναντι απο κείνους 
που όρισα να με σκοτώνουν κάθε στιγμή.
Να με ρωτάς,
αν γένημα θα μείνω ενός  έρωτα αγοραίου, και εικόνα
αυτών που εγώ κι' εσύ ονοματίσαμε
παιδιά ενός ανώτερου θεού.

μη με ρωτάς....

θα σου πώ ναί Κεμάλ
αυτός ο κόσμος μπορεί ν' αλλάξει.
 

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ (πρέπει και με διάρκεια… – Εκπλήξτε τα συνδικάτα!!)!! – Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ – ΟΤΑ


Σχεδιασμός για καταλήψεις παντού (στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα), υπάρχει. Το ζήτημα είναι αφενός μεν αυτές να πραγματοποιηθούν και δεύτερον να μπορέσουν να τραβήξουν σε διάρκεια.
Ας εκπλήξουμε τα συνδικάτα και βεβαίως τη κυβέρνηση!!
Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2012
Αριθμ. Πρωτ.: 1316
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ… ΤΑ ΝΕΑ «ΒΑΡΒΑΡΑ» ΜΕΤΡΑ
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ !!!
Η συγκυβέρνηση και η τρόικα επιμένουν, παρά ότι παραπαίουν, να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το εξοντωτικό τους έργο εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και γενικότερα της κοινωνίας.
Τα νέα «βάρβαρα» μέτρα και η σκληρή λιτότητα, σε συνδυασμό με τη νέα φοροεπιδρομή, οδηγούν τους πολίτες στην πλήρη εξαθλίωση, την οικονομία στην ύφεση, ενώ η ανεργία αυξάνεται δραματικά. Τις συνέπειες αυτές, για άλλη μια φορά τις επωμίζονται τα μόνιμα υποζύγια.
Η μόνη ΛΥΣΗ είναι η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ των μέτρων που προσπαθεί να ψηφίσει η παραπαίουσα συγκυβέρνηση. Κι αυτό μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ αν ΟΛΟΙ σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην εργασία και παλέψουμε για την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών μας.
Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου είναι, η άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της Ομοσπονδίας, αλλά και η μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων με τη συστράτευση και των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων σε όλες τις δράσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τους Συλλόγους-Μέλη της, καθώς επίσης και όλους τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υλοποίηση των πιο κάτω:

1. Μέχρι τη ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι καταλήψεις σε όλα τα Δημαρχεία, Δημοτικά κτίρια και τους Χ.Υ.Τ.Α. της χώρας. Θα πρέπει όλοι οι Σύλλογοι-Μέλη να αποστείλουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας ενημερωτικό απεργιακό δελτίο που να αναφέρονται ποια Δημαρχεία ή Δημοτικά κτίρια βρίσκονται υπό κατάληψη.
2. Συμμετέχουμε μαζικά στη Σύσκεψη που πραγματοποιεί η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στα Μέλητων Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων συλλόγων στην Περιφέρεια Αττικής, τη ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012, στις 3.00 το μεσημέρι, στο Θέατρο «ΟΡΦΕΑΣ» (Πανεπιστημίου 38 και Ιπποκράτους-Αθήνα), με στόχο την καλύτερη οργάνωση του κοινού αγώνα.
3. Την 1η ημέρα της 48ωρης Πανελλαδικής Γενικής Απεργίας (ΤΡΙΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012) κατεβαίνουμε μαζικά και δυναμικά στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ των συνδικάτων στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ, στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Προσυγκέντρωση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα).
4. Την 2η ημέρα της 48ΩΡΗΣ Πανελλαδικής Γενικής Απεργίας (ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012) μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, αλλά και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών δίνουμε ραντεβού στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, στις 5.00 το απόγευμα.
Προσυγκέντρωση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη-Αθήνα). Στις υπόλοιπες πόλεις συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις στις έδρες των Περιφερειών σύμφωνα με το πρόγραμμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
5. Στη διάρκεια της 48ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ δε χαλαρώνουμε τις καταλήψεις, εντείνουμε τη δυναμική και αγωνιστική μας παρουσία και με τη συστράτευση με όλους τους κοινωνικούς φορείς επιδιώκουμε ο στόχος της μη ψήφισης των νέων μέτρων να γίνει  πραγματικότητα.
Συνάδελφοι,
Η επίθεση που δεχόμαστε τα τελευταία τρία χρόνια είναι πρωτοφα νής σε αγριότητα και σφοδρότητα. Σχεδιάζουν για εμάς και τα παιδιά μας συνθήκες εθνικής υποτέλειας και δουλοπρέπειας. Γι’ αυτό, είναι ανάγκη μέσα από τις πολύμορφες απεργιακές μας κινητοποιήσεις να βάλουμε ΤΕΛΟΣ στις πολιτικές των μνημονίων και της τρόικας για να μην ΠΕΡΑΣΟΥΝ τα νέα μέτρα, για να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ… δεν θέλουμε άλλους σωτήρες !!!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γεν. Γραμματέας
Θέμης Μπαλασόπουλος                      Γιάννης Τσούνης

 http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com