«Η ΠΌΛΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ»
ήταν και το κεντρικό μήνυμα των παιδικών εκδηλώσεων στο τριήμερο του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.,
«Μέρες Περιβάλλοντος και Πολιτισμού 2011»
(δείτε εδώ τα πιτσιρίκια).
Η πόλη μας έχει θάλασσα λοιπόν...
Ευτυχώς που υπάρχουν σ’ αυτή την πόλη κάποιοι που το θυμούνται ακόμη, γιατί οι περισσότεροι το έχουν ξεχάσει.
Με αυτή την αφορμή, θα σχολιάσουμε το έργο της «Κατασκευής των τριών κόμβων στο Σκαραμαγκά», που παρουσιάστηκε εκτενέστατα τελευταία στα τοπικά blogs και στον τοπικό τύπο, με αφορμή την ενημερωτική συνάντηση που έκανε ο Δήμος Χαϊδαρίου με τοπικούς φορείς, συλλογικότητες και πολίτες. Δυστυχώς όμως αυτή η πρωτοβουλία πάρθηκε πολύ αργά, γιατί, όπως ενημερωθήκαμε, η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησης, που σημαίνει ότι, και τυχόν ενστάσεις να υπήρχαν δεν θα είχαν κανένα νόημα.
Η τελευταία ενημέρωση για το θέμα είχε γίνει πριν 2-3 χρόνια, έκτοτε, και κατά τη διάρκεια που εκπονείτο η μελέτη, άρα υπήρχε και η δυνατότητα παρεμβάσεων, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε.
Δεν θα προσεγγίσουμε το θέμα από την σκοπιά της σκοπιμότητας του έργου ή αυτών καθ' αυτών των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (για όσους ενδιαφέρονται, κάντε κλικ εδώ).
Θα σταθούμε όμως σ΄αυτά που δεν μας παρουσιάστηκαν...
Το ένα είναι ότι δεν έχουμε εικόνα αυτού του έργου!!!
Είδαμε από πού θα πηγαίνεις που, αν θα περνάς από πάνω ή από κάτω, αλλά εικόνα του έργου δεν έχουμε.
Είναι το δεύτερο έργο τέτοιας κλίμακας, μαζί με τη γέφυρα της ΕΡΓΟΣΕ, δύο έργα που ουσιαστικά χαρακτηρίζουν την πολυσυζητημένη Δυτική Πύλη της Αθήνας, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο που θα υπάρχει για πολλά πολλά χρόνια
Και δυστυχώς οι εικόνες, που δεν μας παρουσιάστηκαν κατά καιρούς, είναι τραγικές τελικά, π.χ. η πρόσφατη γέφυρα της ΕΡΓΟΣΕ (δείτε εδώ περισσότερα για το θέμα και εδώ περί της "αρχιτεκτονικής αστοχίας" του έργου).
Σε μια τόσο ευαίσθητη περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και σημειολογικά περιοχή, δεν μας δόθηκε εικόνα του έργου που θα πραγματοποιηθεί.
Γιατί μας το 'χουν πει όλοι: "Το Χαϊδάρι είναι παραθαλάσσιος Δήμος".
Μόνο που δεν βρέθηκε κανείς να το πει στο μελετητή κύριο Δραγουμάνοβιτσ, όπως ο ίδιος είπε στην ενημερωτική συνάντηση, με αποτέλεσμα να μην ληφθεί υπόψη, κατά τη μελέτη του έργου, η πρόσβαση στην ακτή Σκαραμαγκά.
Παλεύουμε, υποτίθεται, να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στην ακτή, διεκδικούμε τις καταπατημένες και μπαζωμένες εκτάσεις, μιλάμε για ανάπλαση της ακτής ώστε να γίνει χώρος αναψυχής για τους πολίτες, αλλά δεν λαμβάνουμε υπόψη την ύπαρξη της στο σχεδιασμό ενός βασικού συγκοινωνιακού έργου στην περιοχή.
Σ’ ένα σύμπλεγμα κόμβων που λύνει προβλήματα μετακίνησης στην περιοχή, πρόσβαση στην περιφερειακή Αιγάλεω, ανισόπεδος κόμβος στα Ναυπηγεία (που μας βάζει σε σκέψεις) κ. λπ.., δεν υπάρχει σκέψη για άμεση πρόσβαση των πολιτών στην ακτή;
Γιατί δεν τέθηκε θέμα πρόσβασης στην ακτή; Γιατί δεν το θέσαμε δηλαδή;
Δεν ήταν ευκαιρία μ' αυτό το έργο να αρθεί ο αποκλεισμός του θαλάσσιου μετώπου, αν υπήρχε ένας περιβαλλοντικός προσανατολισμός ή έστω άξονας, στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε;
Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε αυτό το έργο και προς αυτή την κατεύθυνση;
Επειδή εδώ, σ’ αυτή τη χώρα, και γι’ αυτό ΑΓΑΝΑΚΤΟΎΜΕ περισσότερο, αυτοί που μας κυβερνούν είναι τόσο κοντόφθαλμοι που ΚΟΙΤΟΥΝ ΜΈΧΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΟΙ
και το χειρότερο, κοιτάνε μόνο πίσω αλλά ποτέ δεν διδάχθηκαν απ’ το παρελθόν.
Ο συνταγματάρχης Leake όταν πέρασε από την περιοχή το 1806 είδε και κατέγραψε αγριόπαπιες και μια φώκια (νεκρή)...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλες περιγραφές λένε ότι στην περιοχή Σκαραμαγκά "έβγαζαν τις γαρίδες και τις καραβίδες με τα φτυάρια".
Δεν μιλάμε φυσικά για τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι χιλιάδες λουόμενοι απ΄ όλη τη Δυτική Αθήνα έκαναν τα μπάνια τους στο Σκαραμαγκά.
Τόσο η θεματική στα ΟΙΚΟΠΟΛΙΣάκια "η πόλη μας έχει θάλασσα" (2011) όσο και οι εκδηλώσεις του 10ου Δημοτικού το 2009 (προφανώς και άλλων εκπαιδευτικών) με θέμα το Σκαραμαγκά διατηρούν το θέμα στην επικαιρότητα. Να συντονιστούμε και να διεκδικήσουμε την πόλη μας,