ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

"ΙΣΤΟΣ" αλλληλέγγυα κοινωνική δράση στο Χαϊδάρι... ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ ΣΤΟ ΕΜΕΙΣ...


"Κι άλλος ψάχνει στα σκουπίδια...", φωνάζει η μικρή με έκπληξη. 
Και γω εκπλήσσομαι... εκπλήσσομαι, γιατί αυτή η εικόνα έπαψε πια να με εκπλήσσει, γιατί πέρασε πια στις συνηθισμένες εικόνες της καθημερινότητας.

Οι άστεγοι και οι άνθρωποι που σιτίζονται στα συσσίτια, αυξάνονται συνεχώς, και είναι... η κορυφή του παγόβουνου. Λίγο πιο πίσω ακολουθούν όλοι αυτοί που, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Η κοινωνία βρίσκεται σε πολιορκητικό κλοιό, οι αντοχές της δοκιμάζονται, η συνοχή της ρηγματώνεται, κομμάτια της ολόκληρα περιθωριοποιούνται, αφού τους αποκλείεται η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.

Την ίδια στιγμή που το όποιο "κοινωνικό κράτος" καταρρέει, πολίτες σ' όλη τη χώρα ενώνουμε και απελευθερώνουμε τις δυνάμεις μας, για να σταθούμε απέναντι στον κοινωνικό και πολιτικό αποκλεισμό. 
Η "κοιμωμένη" Κοινωνία των Πολιτών, ξυπνάει σιγά-σιγά από το λήθαργο, βγαίνει από το καβούκι του ατομικισμού και αυτοοργανώνεται.

Σ' όλη τη χώρα ξεπροβάλλουν δίκτυα πολιτών, που βασίζονται στην αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και την αμοιβαία προσφορά.. 
Δίκτυα
  • ανταλλαγής τροφίμων και υπηρεσιών
  • επανάχρησης, μέσω της ανταλλαγής, προϊόντων
  • εθελοντικής παροχής υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης, πολιτισμού κ.λπ.
  • κοινωνικής οικονομίας
  • αστικής γεωργίας
και πληθώρας άλλων δράσεων, με στόχο την εξασφάλιση και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, μέσα από σχέσεις ισότιμες και αλληλέγγυες.

Ο "ΙΣΤΟΣ" είναι ένα δίκτυο αλληλέγγυας κοινωνικής δράσης στο Χαϊδάρι, μια συλλογική προσπάθεια πολιτών που κατοικούν, εργάζονται, δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, αλλά και γενικότερα στα Δυτικά. 
Ένα δίκτυο ανοιχτό σ' όλους τους πολίτες που συμφωνούν με τις αρχές του, αφουγκράζονται τα σημεία των καιρών και ονειρεύονται μια ανοιχτή και ελεύθερη Κοινωνία των Πολιτών.
Ένα δίκτυο που χρειάζεται τη συμμετοχή όλων μας...

 «Πρέπει να χτίσουμε μια νέα συμμαχία.
Δεν έχει μείνει κανείς για να του απευθύνουμε αιτήματα.
Είμαστε εμείς αυτοί που περιμέναμε και πρέπει να δημιουργήσουμε αυτό που ζητάμε».
Α. Ντέιβις

Περισσότερα για τον "ΙΣΤΟ" εδώ
blog     http://istosxaidari.wordpress.com.,
forum  http://groups.google.com/group/diktyohaidari?hl=el
email   istosxaidari@gmail.com

1 σχόλιο: