Η απόφαση του Δήμου Χαϊδαρίου, η οποία φυσικά και υιοθετήθηκε απ' την Περιφέρεια (διότι "είναι πολλά τα λεφτά Άρη"), να κατεδαφιστεί το κτήριο του "Παλαιού Δημαρχείου" και να κατασκευαστεί ένα νέο κτήριο, τριπλάσιο σε επιφάνεια και όγκο, που καταλαμβάνει όλη την πλατεία,
ΠΡΟΚΑΛΕΙ!!!
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ, ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ, ΜΑΛΛΟΝ... ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟ |
Προκαλεί την περιβαλλοντική μας συνείδηση και υπονομεύει την ποιότητα ζωής μας στην πόλη...
Ο Δήμος Χαϊδαρίου έχει δεσμευμένα, αυτή τη στιγμή, 30 περίπου ιδιωτικά
ακίνητα, ελεύθερους χώρους στην πόλη, προς απαλλοτρίωση, με σκοπό την αναβάθμιση του Αστικού Περιβάλλοντος και την υπεράσπιση και διαφύλαξη του Αστικού Πρασίνου.Την ίδια στιγμή χτίζει, ένα δημόσιο ελεύθερο χώρο, την πλατεία του "Παλαιού Δημαρχείου", με πολύτιμο αστικό πράσινο και υψηλή βλάστηση. Στην διαμορφωμένη, από το 1982, πλατεία, υπάρχουν σήμερα, τουλάχιστον, 28 μεγάλα δέντρα, εκ των οποίων 15 πεύκα (τουλάχιστον 50 ετών). Τα δέντρα αυτά φυτεύτηκαν από τους κατοίκους (όπως οι ίδιοι μαρτυρούν), την εποχή που στο κτήριο στεγαζόταν το δημοτικό σχολείο, μετά την περίοδο της κατοχής, και θα ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν είχε γίνει ήδη μια "επίθεση" κοπής, πριν μερικά χρόνια, την οποία σταμάτησαν με ενέργειες τους, οι κάτοικοι.
Ποια είναι τελικά η πολιτική μας για το αστικό περιβάλλον; το προστατεύουμε ή όχι;
Ή είμαστε τόσο χαλαροί, θεωρώντας ότι το Χαϊδάρι δεν έχει ανάγκη να προστατεύσει το Αστικό του Πράσινο;
Θα πρέπει να φτάσουμε στα οριακά σημεία, που έχει φτάσει το κέντρο της Αθήνας για να ευαισθητοποιηθούμε;
Η διαφύλαξη και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη, είναι ευθύνη όλων μας.
Προκαλεί την ιστορική μας συνείδηση...
Η ιστορία της πόλης δεν γράφεται μόνο στα βιβλία, τα κτήρια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής πορείας των πόλεων.
Στο Χαϊδάρι, ένα τόπο με μακρόχρονη ιστορία, υπάρχουν μόνο 11 διατηρητέα-ιστορικά κτήρια-τόποι, 6 εκ των οποίων (το Δρομοκαϊτειο, η Μονή Δαφνίου, το Μπλοκ 15, το Παλατάκι, το κτήριο Γύζη, ο Πευκόδρομος της Καραΐσκάκη) αποτελούν μνημεία-ιστορικούς τόπους σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο. Τα "άσημα" διατηρητέα κτήρια, αυτά που συμβάλλουν στην "αφήγηση" της τοπικής ιστορίας, σημεία αναφοράς της πορείας της πόλης μέσα στο χρόνο , είναι μόλις 4.
Το Χαϊδάρι αφήνει την αίσθηση μιας καινούριας πόλης, που έχει απολέσει τα κτήρια που σηματοδοτούσαν προηγούμενες εποχές. Αφήσαμε μέχρι τώρα, τα δείγματα λαϊκής-παραδοσιακής και αστικής αρχιτεκτονικής του τόπου, να χαθούν.
Η απόφαση για την κατεδάφιση του "Παλαιού Δημαρχείου", συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική της κατεδάφισης της ιστορίας.
Η υπεράσπιση των κτηρίων, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα αρχιτεκτονικής προηγούμενων εποχών, χαρακτηριστικά δείγματα χρήσεων και κομμάτια της ιστορικής διαδρομής της κοινωνίας, είναι επιτακτική πλέον, γιατί τα κτήρια που έχουν απομείνει είναι ελάχιστα.
Πάνω σ' αυτή τη φιλοσοφία και παράλληλα σε μια γενικότερη για τα αστικά κέντρα, της επανάχρησης του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος, κινείται και η πρόταση για την επανάχρηση του δεσμευμένου ακινήτου του "Λολοσίδη", σαν δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με αναφορές σημειολογικής σημασίας στην περίοδο που στην πόλη λειτουργούσαν πάνω από 10 τσαγκαράδικα.
Είμαστε σίγουροι πως αν το κτήριο και η πλατεία του "Παλαιού Δημαρχείου" άνηκαν σε ιδιώτη, ο Δήμος Χαϊδαρίου θα έσπευδε να τα δεσμεύσει, για να τα προστατεύσει...
Το "Παλαιό Δημαρχείο" όμως σήμερα, κινδυνεύει από τους "προστάτες" και είναι ευθύνη όλων μας να αποτρέψουμε αποφάσεις, που κινούνται με γνώμονα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Προκαλεί μια κοινωνία...
που δύο χρόνια τώρα εκβιάζεται με αλλεπάλληλους φόρους και χαράτσια, βλέπει το, όποιο, κοινωνικό κράτος να καταρρέει, την ανεργία να μαστίζει, τη φτώχεια και τη εξαθλίωση να αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς... Την προκαλεί κατασπαταλώντας 3.000.000,00 €, από τα χρήματα των φορολογούμενων, για να κατεδαφίσει ένα ιστορικό κτήριο, να τσιμεντώσει μια πλατεία και να φτιάξει ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο, μόλις ένα χιλιόμετρο από το κτήριο της "Στέγης Πολιτισμού" (πρώην ΝΕΛΕ).
Ένα κτήριο φάντασμα, με τα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου να διαλύονται, τις μισές αίθουσες κλειδωμένες, τους δασκάλους απλήρωτους μήνες, χωρίς γραμματεία, με τα εργαστήρια χωρίς υλικά και εργαλεία...
Τι θα στεγάσετε, αλήθεια, στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο;
Αν θέλετε πραγματικά να "χτίσετε" κάτι
"ΧΤΙΣΤΕ" ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΟΧΙ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ,
Διαβάστε περισσότερα:
- το έγγραφο-καταγγελία της Επιτροπής Κατοίκων Χαϊδαρίου: "Η κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου του «Παλαιού Δημαρχείου» Χαϊδαρίου και η ανέγερση νέου κτηρίου, που καταστρέφει τη δενδρόφυτη πλατεία, αποτελεί Περιβαλλοντικό, Πολιτικό και Οικονομικό σκάνδαλο. Διεκδικούμε την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της περιοχής για τον χαρακτηρισμό της, ήδη διαμορφωμένης, πλατείας σε Κοινόχρηστο Χώρο Πρασίνου και τη διάσωση του ιστορικού κτηρίου."
- για το θέμα της κατεδάφισης του κτηρίου του "Παλαιού Δημαρχείου" και την τσιμεντοποίηση της πλατείας, στον "ΙΣΤΟ", εδώ, εδώ και εδώ
- για τα διατηρητέα του Χαϊδαρίου, του Γιάννη Ιγγλέση, εδώ
- την πρόταση-παρέμβαση πολιτών για την επανάχρηση του εργοστασίου "Λολοσίδη", εδώ
- για τη επανάχρηση του κτηρίου του "Παλαιού Δημαρχείου" από τον "Ιστό", εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου