ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

"Παλαιό Δημαρχείο" Χαϊδαρίου, μεθοδεύσεων συνέχεια... ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς τους
ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ του ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ και της ΔΥΤ.ΑΘΗΝΑΣ
ΔΗΜΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ και Μ.Μ.Ε.


Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Χαϊδαρίου της 16/5/12, συζητήθηκε, μετά από αίτημα των κατοίκων, η ακύρωση του έργου «Ανακατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου Παλαιού Δημαρχείου που επλήγη από το σεισμό του 1999».
Εκπρόσωποι των κατοίκων απέδειξαν τη μη χρησιμότητα του «έργου» στην πόλη και στους κατοίκους της.  Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έργο, που αν το αφήσουμε να πραγματοποιηθεί, θα καταστρέψει το αστικό περιβάλλον χτίζοντας μια δεντρόφυτη πλατεία και θα γκρεμίσει ένα ιστορικό κτήριο (που φυσικά δεν είναι σεισμόπληκτο, αφού λειτουργούσε ως Πολιτιστικό Κέντρο μέχρι το 2005).  Το «έργο»  δεν είναι μόνο, μια άσκοπη σπατάλη  3.000.000,00 €  είναι ένα ακόμα πολιτικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό σκάνδαλο, μέσα στα τόσα σκάνδαλά της Περιφέρειας. Είναι σκάνδαλο να σπαταλούνται 3.000.000,00 € από τους άδικους και εξοντωτικούς φόρους των πολιτών, στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, για την κατασκευή ενός ακόμα Πολιτιστικού Κέντρου, μόλις ένα χιλιόμετρο από τη «Στέγη Πολιτισμού» στην οδό Κολοκοτρώνη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τη ακύρωση του έργου (οι διαφωνίες περιορίστηκαν σε φραστικές διαφορές, «μη υλοποίηση» ή «ακύρωση» του έργου).
Παράλληλα όμως άφησαν ανοιχτό παραθυράκι συζήτησης με την Περιφέρεια Αττικής (που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου), προκειμένου να μπορέσει ο Δήμος να απεμπλακεί χωρίς «παρατράγουδα»(νομικά ή οικονομικά).

Σε αίτημα της Επιτροπής Κατοίκων προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την 28/5/12 με Α.Π.16024/12, που ζητούσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αντίγραφο των Πρακτικών, λάβαμε απάντηση η οποία ανέφερε ότι:
«…η απόφαση που ελήφθη από το σώμα περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
  1. Την μη υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης, που έχει υπογραφεί ήδη μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας, λόγω αδυναμίας καταβολής της ιδίας συμμετοχής.
  2. Την αποτροπή, με κάθε νόμιμο τρόπο, της εγκατάστασης του εργολάβου στον εν λόγω χώρο, μέχρι να έχουμε την τελική απάντηση της Περιφέρειας από την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης που θα επιδιώξουμε»
Είναι φανερή η προσπάθεια αλλοίωσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε να μην γίνει το έργο επειδή χτιζόταν ένας χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και γκρεμιζόταν ένα ιστορικό κτήριο, με σκοπό την κατασκευή ενός έργου ανύπαρκτης σκοπιμότητας και με το εξωφρενικό κόστος των 3.000.000,00 €.
Αν δηλαδή, η Περιφέρεια αποφασίσει να χρηματοδοτήσει εξ’ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της το έργο, αφού ο Δήμος αδυνατεί να καταβάλλει τη συμμετοχή του, το έργο θα πραγματοποιηθεί;
Τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, δεν είναι χρήματα των φορολογούμενων, που δυο χρόνια τώρα πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους και χαράτσια χωρίς να τα «έχουν φάει μαζί» με κανέναν;

Σήμερα δύο μήνες μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει «καθαρογραφεί» η απόφαση και … το έργο στην Περιφέρεια προχωράει κανονικά.
Την 20/7/12 με την υπ’ αριθμόν 1112/12 απόφαση της, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, ενέκρινε την μελέτη εφαρμογής του έργου «Ανακατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου «Παλαιού Δημαρχείου» που επλήγη από το σεισμό του 1999».
Η ανάδοχος εταιρία υπέβαλε την 14/5/12 στην Περιφέρεια την μελέτη εφαρμογής του έργου, μία ημέρα εκπρόθεσμα (η προθεσμία ήταν 20 μέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης την 23/4/12). Έκτοτε επανυπέβαλε την μελέτη εφαρμογής δύο φορές!!! την 11/6/12 και την 9/7/12, αφότου δηλαδή είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο την ακύρωση του έργου.

  • Ο Δήμος δεν ενημέρωσε την Περιφέρεια ότι το έργο δεν θα υλοποιηθεί;
  • Η Περιφέρεια αγνοεί το Δήμο και τους πολίτες και προωθεί το έργο, παραλαμβάνοντας μελέτες και προβαίνοντας σε έλεγχο τους, για ένα έργο που έχει ακυρωθεί;
  • Ο εργολάβος συνεχίζει να συντάσσει μελέτες για ένα έργο που έχει ακυρωθεί;
  • Δήμος και Περιφέρεια δημιουργούν «παράθυρα», ώστε να κατοχυρωθεί η ανάδοχος εταιρία και να αξιώσει αποζημιώσεις για τις μελέτες που έχει εκπονήσει, όταν το έργο έχει ήδη ακυρωθεί;
Κι όλα αυτά έπονται της υπ’ αριθμόν 83/14-2-12 γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (τμήμα Α’) που γνωμοδότησε ότι το οικόπεδο, που θα ανεγερθεί το έργο, δεν είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου Χαϊδαρίου και της με Α.Π. 1072009/2120/Α0010, από 3/5/12, απόφασης με την οποία έγινε Ανάκληση της με αριθμό 89/13-5-65 Πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου και του με αριθμό 45076/25-6-65 Πωλητηρίου περί παραχώρησης του εν λόγω ακινήτου;

Ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετούν όλα αυτά; Σίγουρα όχι των πολιτών.
Οι Δημοτικές και Περιφερειακές Παρατάξεις έχουν ευθύνη να πάρουν θέση σε όλα αυτά που συμβαίνουν εις βάρος της κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος.

Η πλατεία Παλαιού Δημαρχείου είναι στην πράξη ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Οι πολίτες άνοιξαν το κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου στην κοινωνία, μετά από 6 χρόνια εγκατάλειψης και απαξίωσης. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο για την πόλη, ένας ελεύθερος κοινωνικός χώρος αλληλεγγύης, που λειτουργεί με αυτοδιαχείριση και αυτοoργάνωση, ένας χώρος έκφρασης, δημιουργίας και δράσης, ανοιχτός στους πολίτες.
Το έργο έχει ακυρωθεί στην πράξη.


ΙΣΤΟΣ
ελεύθερος κοινωνικός χώρος
αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι
Κουμουνδούρου 5 και Νικομηδείας
12461 Χαϊδάρι

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
για την υπεράσπιση της πλατείας
και του κτηρίου του Παλαιού Δημαρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου