.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ… ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ


Όλο και περισσότεροι Δήμοι τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια εφαρμόζουν προγράμματα Οικιακής Κομποστοποίησης.
Σε μια εποχή που το πρόβλημα των σκουπιδιών βρίσκεται σε εκρηκτική φάση, αποτελεί στάση ευθύνης, τόσο της Δημοτικής αρχής όσο και των Δημοτών, να βρούμε τρόπους να διαχειριστούμε και να μειώσουμε τα σκουπίδια μας.
Πρώτη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η πρόληψη και η μείωση των απορριμάτων στην πηγή... 
Η κ. Μυρτώ Πυροβέτση, καθηγήτρια Οικολογίας του ΑΠΘ, υπογραμμίζει ότι «είναι ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημοτών να επωμισθούν τη μείωση των σκουπιδιών, τον διαχωρισμό τους, την ανακύκλωση ή πρακτικές όπως αυτή της κομποστοποίησης». 
Η εφαρμογή του Ν.3854/10 για χρέωση κάθε Δήμου ανά τόνο σκουπιδιών και η δημιουργία των προϋποθέσεων λειτουργίας του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω», είναι σημαντικά και απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κομποστοποίηση είναι μια απλή φθηνή οικολογική μέθοδος μείωσης των οικιακών απορριμμάτων, γνωστή στους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου από το παρελθόν.
 Είναι πολύ εύκολη και αποδοτική η εγκατάσταση του ειδικού κάδου «σε κάθε χωριό, μονοκατοικία, πολυκατοικία που διαθέτει στην είσοδο ή στον ακάλυπτο μια μικρή λωρίδα γης (για τις βεράντες απαιτείται διαφορετική πρακτική)».
Οι κάδοι κομποστοποίησης δέχονται τα περισσότερα υπολείμματα της κουζίνας και των κήπων, μειώνοντας κατά το 30% - 40% τους χειμερινούς μήνες και κατά 50% - 60% τους καλοκαιρινούς τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στους κάδους. Τα οφέλη είναι πολλαπλά: οι κάδοι για κομπόστ δεν καταναλώνουν ενέργεια και δεν παράγουν θερμοκηπικά αέρια. Επιπλέον, η κομποστοποίηση δίνει κίνητρο στον κάθε χρήστη, αφού αποκομίζει φυτικό λίπασμα που μπορεί να το ανακυκλώσει.
Ανακύκλωση και κομποστοποίηση έχουν ως αποτέλεσμα ήδη στον Δήμο Θέρμης να μειωθεί κατά 30% η αποκομιδή, λέει ο δήμαρχος κ. Θ. Παπαδόπουλος (πηγή Καθημερινή) .

Στη Δυτική Αττική, η οποία δέχεται το 87% των σκουπιδιών όλης της Αττικής, έχουν ξεκινήσει προγράμματα Οικιακής Κομποστοποίησης σε αρκετούς Δήμους (Πετρούπολη,Ίλιον, Ελευσίνα κ.λπ.), όμως για το Χαϊδάρι προφανώς δεν αποτελούσε προτεραιότητα.

Αυτές τις μέρες στο Δήμο μας  συζητείται ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2011, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορέων (Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης). Είναι η ευκαιρία να δείξουμε ότι ανταποκρινόμαστε στα σημάδια των καιρών και να προγραμματίσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα Οικιακής ή και Δημοτικής Κομποστοποίησης. 
Αρχικά με δωρεάν διανομή ορισμένου αριθμού κάδων στους Δημότες που θα δείξουν ενδιαφέρον (και θα είναι πολλοί) με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και με χρονοδιάγραμμα-στόχο για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών μας.
Ένα πρόγραμμα με μικρό κόστος και βραχυπρόθεσμη απόσβεση, που ουσιαστικά θα εξοικονομήσει χρήματα στο Δήμο και θα ευαισθητοποιήσει τους Δημότες.
Γιατί θα πρέπει να είμαστε οι τελευταίοι των "Μοϊκανών", ας κοιτάξουμε μπροστά... οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν...

Παρακάτω σύνδεσμοι για τα αποτελέσματα της εφαρμογής προγραμμάτων κομποστοποίησης 

και μερικοί Δήμοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις για τα προγράμματα τους

ΠΟΣΟ ΠΙΣΩ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΙΝΕΙ;;;

4 σχόλια:

  1. Το θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων είναι σύνθετο και έχει πολλές διαστάσεις και οπτικές. Θα συμφωνήσω κατ΄ αρχάς με τη διαπίστωση της κας Πυροβέτση ότι «είναι ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημοτών να επωμισθούν τη μείωση των σκουπιδιών, τον διαχωρισμό τους, την ανακύκλωση ή πρακτικές όπως αυτή της κομποστοποίησης». Όμως δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των πολιτών... Για οποιαδήποτε πρόταση για τη διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να πάρουμε υπ' όψιν μας α)ότι για το σημερινό αδιέξοδο μοντέλο είναι έχει φάει τα ψωμιά του β) τις ευθύνες της ΤΑ, πολιτείας κ.λπ γ) ότι απαιτείται νέος σχεδιασμός "σε λευκό χαρτί" γιατί ο αυτός που δρομολογείται εξυπηρετεί τους εργολάβους και τους "πλασιέ" συστημάτων - αυτό σημαίνει κατάργηση του ΠΕΣΔΑ δ) αποκεντρωμένες δράσεις μικρής κλίμακας σε όλο το Λεκανοπέδιο και όχι με κέντρο τη Φυλή και άντε ακόμα "ολίγον από Κερατέα και Γραμματικό".
    Για το πως φθάσαμε μέχρι ΕΔΩ διαβάστε την άποψη του Θωμά Μπιζά http://xpolis.blogspot.com/2011/03/blog-post_03.html. Μια νέα πρόταση για τη "Διαχείριση των αστικών αποβλήτων" πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και θα αναρτηθεί στο internet.
    H πρόταση του blog ότι πρέπει να υπάρχει μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Χαϊδαρίου μέτρα για την μείωση του όγκου των απορριμάτων, της εναλλακτικής διαχείρισης είναι εξαιρετικά καλή. Και να μη ξεχνάμε ότι όσο λιγότεροι τόνοι σκουπίδια καταλήγουν στη Φυλή τόσο λιγότερο πληρώνουμε ως Δήμος και ως δημότες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειμαστε high δημος γι' αυτο δεν εχει ξεκινήσει πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης εδω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν ξέρω τι πιστεύουν ότι είναι, σίγουρα πάντως εμείς δεν είμαστε αυτό που πιστεύουν: HIGHβάνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είστε άδικοι...

    Πραγματικά δεν μπορώ να πιστέψω πως, γνωρίζουν αλλά δεν κάνουν τίποτα γι αυτό...
    Είμαι σίγουρος πως η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων (και όχι μόνο) δεν έχει ιδεα περί ''κομποστοποίησης'', και οι υπόλοιποι το έχουν απλά ακουστά!.
    Είναι αδιανόητο για έναν κοινό νου, να γνωρίζει τα οφέλη και του Δήμου αλλά και των πολιτών από μια τέτοια κινητοποίηση και να μην κάνει κάτι...
    Είμαι σίγουρος πως κανένας τους δεν έχει μπει στον κόπο καν να ενημερωθεί.
    Δεν εξηγείτε διαφορετικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή