ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ 60.000.000,00 €... Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΑΒΙΕΡΟΥ;

Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε Πρόγραμμα χρηματοδότησης, ύψους 60.000.000,00 €, που απευθύνεται σε Δήμους και Περιφέρειες.
Το πρόγραμμα αφορά "Βιοκλιματικές Αστικές Αναπλάσεις", με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την επιβράδυνση και τελικώς την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις και τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων που σχετίζονται με αυτή.
Το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και από το Ταμείο Συνοχής και υπολογίζεται ότι θα χρηματοδοτηθούν περίπου 10- 12 έργα.
Η πρόσκληση αναμένεται να γίνει στο τέλος Μαΐου από το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), που είναι και ο ενδιάμεσος φορέας, και θα παραμείνει ανοιχτή για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουλίου (δείτε το Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ εδώ).
Με μια ματιά στην προκαταρκτική παρουσίαση του προγράμματος, είναι φανερό ότι, πιθανότητα έγκρισης έχουν μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί, δεδομένου ότι ο χρόνος που θα παραμείνει ανοιχτή η πρόσκληση είναι μικρός σε σχέση με τις απαιτούμενες προδιαγραφές και δικαιολογητικά.
Άραγε υπάρχει κάποια μελέτη στα συρτάρια του Δήμου μας που θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα;
Για την πολυσυζητημένη, από όλους στα Δημοτικά Συμβούλια, ανάπλαση της οδού Φαβιέρου έχει, άραγε, εκπονηθεί κάποια μελέτη ή ακόμα το συζητάμε; 
Κι αν ναι, μήπως αυτή είναι η ευκαιρία της; 
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η οδός Φαβιέρου ένας δρόμος με εμπορικά, οικιστικά και υπερτοπικά χαρακτηριστικά που συμβάλλει στον σημαντικότερο κόμβο της πόλης μαζί με το Παλατάκι και το νέο Δημαρχείο, θα ήταν  ιδανική πρόταση για μια αστική ανάπλαση βασισμένη στον "κλιματικό σχεδιασμό". Μια ανάπλαση με στόχο την βελτίωση της ζωής και της περιβαλλοντικής άνεσης των κατοίκων και τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και της έκκλησης αερίων του θερμοκηπίου.
ΚΟΜΒΟΣ ΦΑΒΙΕΡΟΥ-ΣΤΡ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΚΑΙ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ.

Οδός Φαβιέρου, λοιπόν... ένας δρόμος... 

...κεντρικός άξονας σε μια περιοχή με εξαιρετικά πυκνοδομημένο αστικό ιστό.

...κεντρικός άξονας σε μια γειτονιά, που έχει το δεύτερη μικρότερη αναλογία επιφάνειας κοινόχρηστων χώρων πράσινου ανά κάτοικο, στο Χαϊδάρι.

...με τον υψηλότερο συντελεστή δόμησης που ισχύει στο Χαϊδάρι (1,60).

...με συνεχές σύστημα δόμησης, που έχει σαν αποτέλεσμα ο δρόμος να οχυρώνεται, εκατέρωθεν,  από "ψηλά μπετονένια τείχη".

...με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων από κτίρια (70%),  που έχει σαν αποτέλεσμα ανύπαρκτους ακάλυπτους χώρους και κατά συνέπεια ανύπαρκτους χώρους ιδιωτικού πράσινου.

...με αυξημένη εμπορικότητα, αλλά με υποτυπώδες δίκτυο για τους πεζούς και μη προσπελάσιμα πεζοδρόμια.

...φορτισμένος κυκλοφοριακά αφού αποτελεί το βασικό οδικό άξονα σύνδεσης Χαΐδαρίου-Περιστερίου, με ανύπαρκτους, όμως, χώρους στάσης ή στάθμευσης οχημάτων.

...με δίκτυο Αστικής Συγκοινωνίας.

...με ανύπαρκτο κοινόχρηστο πράσινο.

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην δημιουργία ενός μικροκλίματος με αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος και ελάχιστη υγρασία, καθώς και σε αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένα επίπεδα θορύβου.
Η σκοπιμότητα του έργου μπορεί, λοιπόν, να τεκμηριωθεί.
Η επιβάρυνση της περιοχής, κλιματολογικά, από ανθρωπογενείς παράγοντες είναι εμφανής και σε μεγάλο βαθμό.
Οι κλιματικοί στόχοι του Προγράμματος χρηματοδότησης (μείωση θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αύξηση θερμικής άνεσης και ανεμοπροστασίας) είναι εφικτό να επιτευχθούν, σε μια περιοχή που τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της, σήμερα, είναι στο Ναδίρ. 
Είναι η ευκαιρία της...
ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ;;;
ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΡΥΜΟΤΟΜΟΥΜΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΊΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ!

ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΤΗΣ ΟΔΟΥ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου