ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αύλειος χώρος Δημαρχείου Χαϊδαρίου ... ...η Αυλή των Θαυμάτων!

Η πινακίδα που είναι αναρτημένη στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου, προκαλεί όταν το βλέμμα μας φτάνει στο: "Προϋπολογισμός 2.000.000,00 €".
Και ο λόγος προφανής, ο αύλειος χώρος του Δημαρχείου έχει επιφάνεια 4.500,00 τ.μ. περίπου, ο προϋπολογισμός των δύο εκατομμυρίων ευρώ αναλογεί σε περίπου 450 € ανά τετραγωνικό μέτρο...
"για την αυλή μας, ρε γαμώτο".
Και όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν όταν το Μουσικό τμήμα του Πνευματικού κέντρου έκλεισε, το Κολυμβητήριο επίσης, αυξάνονται τα τροφεία στους Παιδικούς σταθμούς (ή για να είμαστε πιο ακριβείς έγινε προσπάθεια να αυξηθούν, χωρίς αποτέλεσμα).
Θα πούμε βέβαια, οι καλοπροαίρετοι, ότι έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση... δυστυχώς όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την εξασφάλιση συνχρηματοδοτήσεων για άλλα έργα, που θα βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών και τις κοινωνικές παροχές ή που θα είχαν τη μορφή επενδύσεων.
Όχι βέβαια... η αυλή του Δημαρχείου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα...


Και εδώ, θα υιοθετήσουμε τις σκέψεις του Κίμωνα Φουντούλη, Δημοτικού Συμβούλου, που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την  31/3/11.
Μεταφέρουμε την ουσία, γιατί δεν κρατήσαμε σημειώσεις:

Γιατί να σπαταλήσουμε 2.000.000,00 € για την αυλή του Δημαρχείου, γιατί να μην αφήσουμε τον περιβάλλοντα χώρο με χώμα, ένα τεράστιο κήπο, που θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, σε αντίθεση με όλες αυτές τις πλακοστρώσεις και το μπετόν που προβλέπονται...
και παράλληλα να αφήσουμε το περιθώριο στις επόμενες γενιές να αποφασίσουν εκείνες για την αναγκαιότητα ή όχι δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από τον αύλειο χώρο...

Η μελέτη για το κτίριο του Δημαρχείου είναι ηλικίας άνω των είκοσι χρόνων. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, από την εκπόνηση της μελέτης μέχρι την κατασκευή, καμιά σκέψη δεν έγινε για τροποποίηση της αρχικής μελέτης, προκειμένου να βελτιωθεί, από άποψη ενεργειακής απόδοσης, το κτίριο ή να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί να βελτιωθεί με μελλοντικές παρεμβάσεις.
Αποτέλεσμα: κληρονομήσαμε ένα εξαιρετικά ενεργοβόρο κτίριο.

Και αναρωτιόμαστε, γιατί να μην δημιουργήσουμε ένα μεγάλο Δημοτικό κήπο στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου; ένα χώρο πράσινου, ξεκούρασης και περιπάτου, με χωμάτινα μονοπάτια ανάμεσα σε ποικίλη φύτευση.
Θα μπορούσαμε να τον περπατάμε και να τον χαιρόμαστε. Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ακόμα και Δημοτικό φυτώριο, για να εξασφαλίσουμε φυτά για τους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους ή και για τους Δημότες ακόμα. Θα μπορούσαν τα σχολεία μας να οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα.
Και φυσικά, θα επιτυγχάναμε τη δημιουργία μικροκλίματος στην περιοχή με πολύ θετικά αποτελέσματα τόσο στην μείωση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος όσο και στην μείωση του θορύβου.
΄Εχοντας τετελεσμένο το γεγονός ενός κτιρίου που, με μια απλή ματιά, αγνοεί τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και στοχεύει στο "θεαθήναι" (με βασικό προσανατολισμό βορινό, τεράστια υαλοστάσια στο βορρά, καμπύλα στέγαστρα που σχεδόν αποκλείουν χρήση φωτοβολταϊκών ή άλλων συστημάτων...), ίσως θα 'πρεπε να σχεδιάσουμε τον περιβάλλοντα χώρο του με διαφορετικά κριτήρια. 

Αντ' αυτού επιλέξαμε μια διαμόρφωση, με βασικό στοιχείο το μπετόν και κύριο στόχο την ανάδειξη του κτιριακού όγκου του Δημαρχείου, χωρίς όμως τελικά να επιτυγχάνεται μορφολογική συνέχεια κτιρίου και εξωτερικού χώρου του. Σαν παράδειγμα θα αναφέρουμε την επιλογή επένδυσης με φυσική ακανόνιστη πέτρα των πεζουλιών της αυλής, μια επιλογή αμφισβητούμενη, όταν το κυρίως κτίριο  αποτελεί δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με βασικό μορφολογικό στοιχείο το επενδυτικό βιομηχανικό τούβλο. Μια επιλογή που αυξάνει σημαντικά το κόστος κατασκευής, χωρίς να υποστηρίζεται από την ανάγκη μορφολογικής συνέχειας κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου.

Δείγματα γραφής των εκάστοτε διοικήσεων...  
Έλλειμα σε όραμα και φαντασία...


4 σχόλια:

  1. πολύ καλή τοποθέτηση , την είδα και εγώ την ταμπέλα και απόρησα με το νούμερο πολύ χρήμα για το τίποτα αλλά ..πάνω απο όλα τα έργα !! και κυρίως αυτλα που δεν αφορούν την Πόλη και τους Κατοίκους της .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άραγε υπάρχει κάποιος αναγνώστης που να έχει διαφορετική γνώμη για την κριτική που κάνετε αλλά και για τις προτάσεις που παρουσιάζετε?

    - Κοινή λογική χρειάζεται για να αλλάξει ο σχεδιασμός που είναι οικονομικά υψηλός και αντιοικολογικός...
    Εκτός και υπάρχουν άλλου είδους δεσμεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. giatiτο πρασινο ειναι φτηνο 15-18 ευρώ τελικο κοστος το μέτρο ενω τα κρασπεδα διαδρομοι έχουν πολλά αφανη και μπορείς να κρύψεις και κερδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά ένα άσχετο με την περιοχή κτήριο, δαπανηρό, ενεργοβόρο, και ένας προαύλιος χώρος που δεν έχει σχέση με τίποτα ...στην γύρω περιοχή!

    Είναι σίγουρο πως δεν ασχολείται κανένας με οριμενα ''πράγματα'' που συμβαίνουν τριγύρω μας...
    Το δραματικό είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε φιλότιμο για εξόφθαλμες ''καταστάσεις''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή