ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ!


Μας τελείωσε (και εμάς τελείωσε) το μοντέλο "πόλη για το αυτοκίνητο".
Οι πόλεις μας εξαπλώνονται για να χωρέσει το αυτοκίνητο.
Θέλουμε άλλες πόλεις.
Ας κάνουμε ότι μπορούμε για να αλλάξουμε τις πόλεις μας, ας αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Ας αρχίσουμε από κάπου, οι προτάσεις όλων αναγκαίες!
Και ξεκινώντας, προσεγγίζουμε το φαινόμενο αντικοινωνική στάθμευση.
Στάθμευση πάνω σε διαβάσεις πεζών, ράμπες ΑΜΕΑ, πλατείες, πεζόδρομους, πεζοδρόμια. 
ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ!
ΤΟΥΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ! 
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΡΑ...
Τα δικαιώματα των πεζών και των ανθρώπων με περιορισμένη κινητικότητα, καταπατούνται από όλους μας, είτε με τις ενέργειες μας είτε με την αδιαφορία μας.
Πάνω από δύο χρόνια τώρα, οι "πάνθηρες των δρόμων", "δείχνουν την έμπρακτη αντίθεσή τους στην παράνομη και αγενή στάθμευση που μαστίζει τη χώρα και τον πολιτισμό μας".
Πολλοί γνωρίζουμε τα αυτοκόλλητα "είμαι γάιδαρος παρκάρω όπου γουστάρω", μια από τις πολλές δράσεις και καμπάνιες των πάνθηρων. (περισσότερα για τη δράση τους στην επίσημη ιστοσελίδα τους εδώ).
Τα αυτοκόλλητα των πάνθηρων καθώς και άλλα έντυπα για την κατάληψη του δημόσιου χώρου μπορείτε να προμηθευτείτε μέσω της ιστοσελίδας τους ή σε διάφορα μέρη της Αθήνας.

Ξεκινώντας λοιπόν ν' αλλάζουμε τις πόλεις μας, υπερασπιζόμαστε την... "πόλη των πεζών", μπορούμε αργότερα να συνεχίσουμε με την... "πόλη των ποδηλάτων" και αργότερα ...
Και επειδή "πενία τέχνας κατεργάζεται" ...

Κλικάρετε στην εικόνα για να την κατεβάσετε ή κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε αρχείο pdf, το μέγεθος είναι ακριβώς Α4. Στη συνέχεια μπορείτε να εκτυπώσετε σε αυτοκόλλητο χαρτί Α4 και να κόψετε τα αυτοκόλλητα... απλό.


Οι οδηγίες παρακάτω είναι από το επίσημο site των πάνθηρων.

Οδηγίες προς αυτοκολλητές και αυτοκολλήτριες

Επειδή ο "υπερβολικός ζήλος" στη χρήση των αυτοκόλλητων μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα, παρακαλούμε να ακολουθούνται οι παρακάτω κανόνες: κολλάμε μόνο στα αυτοκίνητα που είναι προκλητικά παρκαρισμένα. Σ' αυτά που βρίσκονται πάνω σε ράμπες και πάνω στις διαβάσεις, αφήνοντας λιγότερο από 1,20m (δυόμιση πλάκες πεζοδρομίου) για τη διέλευση των πεζών. Σ' αυτά που βρίσκονται πάνω σε πεζοδρόμιο αφήνοντας και πάλι λιγότερο από 1,20.
"Ξεπερνάμε" αυτόν που έκανε προσπάθεια να αφήσει χώρο για τους πεζούς.
Κολλάμε μόνο σε πεζοδρόμια τα οποία θα ήταν προσπελάσιμα αν δεν υπήρχαν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Δεν έχει νόημα να κολλήσουμε σε κάποιον που ανέβηκε στο πεζοδρόμιο, το οποίο μετά από 5 μέτρα είναι έτσι κι αλλιώς κλεισμένο από μια περίφραξη ή ένα οικοδομικό έργο σε εξέλιξη. Γενικά "τιμωρούμε" την αδιαφορία προς τους πεζούς και όχι την ανυπακοή στα σήματα στάθμευσης. Κολλάμε στα παρκαρισμένα σε πεζοδρόμους και πλατείες.

Κολλάμε μόνο στα τζάμια. Δεν κολλάμε σε σημεία όπου η αφαίρεση του αυτοκόλλητου μπορεί να καταστρέψει τη βαφή. Προσέχουμε ώστε να μην προκαλούμε ζημίες. Ο παραβάτης δεν είναι εχθρός, είναι απλά απερίσκεπτος.


Σε ποιο τζάμι πρέπει να κολλήσουμε; Εκεί όπου το αυτοκόλλητο θα είναι εμφανέστερο για τους διερχόμενους. Ακόμα και στο μπροστινό παρμπρίζ, ακόμα κι αν ενοχλεί την ορατότητα του οδηγού. Για να το ξεκολλήσει, ας ξοδέψει λίγο από τον χρόνο που “κέρδισε” παρκάροντας παράνομα αντί να ψάξει μια καλύτερη θέση. Αν ο γάιδαρος έχει και μεγάλα αυτιά (είναι δηλ. πολύ προκλητικά παράνομος) κολλήστε του και περισσότερα από ένα αυτοκόλλητο.

Το κόλλημα πρέπει να γίνεται σε καθαρό τζάμι. Αν υπάρχει σκόνη ξεκολλάει πανεύκολα. Άρα απαραίτητο εργαλείο του αυτοκολλητή είναι ένα χαρτομάντηλο, ή το ίδιο το υπόλοιπο του αυτοκόλλητου. Εάν το τζάμι είναι βρεγμένο (σε αυτοκόλληση υπό βροχή), απλά αφαιρούμε το πολύ νερό και κολλάμε. Το αυτοκόλλητο θα κολλήσει μια χαρά. Δεν πετάμε το προστατευτικό χαρτί που απομένει στο έδαφος. Οι Πάνθηρες είναι ενσυνείδητοι πολίτες.

Αποφεύγουμε την αντιπαράθεση με τον παραβάτη οδηγό. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι παραβάτες δεν αντιδρούν -καθότι έχουν τη φωλιά τους λερωμένη- ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την περίπτωση του θερμοκέφαλου που θα χειροδικήσει. Αν εμπλακούμε σε αντιπαράθεση εξηγούμε ευγενικά ότι και οι πεζοί έχουν δικαιώματα.
 
Για περισσότερα επισκεφθείτε τους http://streetpanthers.gr

Οι streetpanthers είναι μια ομάδα εικοσιδύο ανθρώπων που ξεκίνησαν την κίνηση, είναι οι δέκα εθελοντές που ασχολούνται με τα καθημερινά θέματα, είναι οι δώδεκα χιλιάδες φίλοι που πήραν αυτοκόλλητα και ενίσχυσαν οικονομικά την οργάνωση, είναι οι πολλοί περισσότεροι που τα χρησιμοποιούν σε όλη την Ελλάδα, δείχνοντας την έμπρακτη αντίθεσή τους στην παράνομη και αγενή στάθμευση που μαστίζει τη χώρα και τον πολιτισμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου