ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΜΠΛΟΚ 15... ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Το Μπλοκ 15 θα γίνει Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. 
Με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Μπεγλίτη, αποφασίστηκε η μελλοντική αξιοποίησή του, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου και το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να πάρει την ιστορική θέση που αξίζει μετατρεπόμενο σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Ηδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Aμυνας έχει δώσει κατευθύνσεις προκειμένου η αξιοποίηση αυτή να γίνει μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων (προγραμμάτων του ΕΣΠΑ).
 
Ένα αίτημα χρόνων των κατοίκων και συλλογικοτήτων της πόλης, φαίνεται να παίρνει το δρόμο του.
Ο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ έχει υποβάλλει αίτημα-ψήφισμα προς το Υπουργελιο Πολιτισμού για να γίνει το ιστορικό Μπλοκ 15 Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (διαβάστε εδώ την επιστολή).
Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν κεραυνός εν αιθρία:
"δεν μας έχει υποβληθεί σχετική πρόταση" (διαβάστε εδώ περισσότερα για την απάντηση του ΥΠ.ΠΟ.)
Η ανάδειξη και η υπεύθυνη προβολή του θέματος από τον ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ με διάφορες παρεμβάσεις: προβολές, συγκέντρωση υπογραφών, προβολή στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, επιστολή προς το ΥΠ.ΠΟ (δείτε εδώ και εδώ), ήταν η αρχή.

Στις αρχές Ιουλίου, ο καθηγητής ο Χάγκεν Φλάισερ απηύθυνε δημόσια έκκληση, με άρθρο του στα «ΝΕΑ», για τη σωτηρία του κτιρίου - συμβόλου και της πόλης του Χαϊδαρίου, το οποίο καταστρέφεται ελλείψη συντήρησης.. (δείτε εδώ παλιότερη ανάρτηση)

Το Ιούλιο του 2011 οι βουλευτές Φ.Κουβέλης, Θ.Λεβέντης, Ν. Τσουκάλης και Γ.Ψαριανός κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Άμυνας με θέμα:"Μπλοκ 15: το χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης καταρρέει". 
(δείτε εδώ όλο το κείμενο)

Η απάντηση βέβαια που είχε δώσει ο υπουργός Άμυνας στους βουλευτές, στις 26/7/11, μας κρατά σε επιφυλακή...

"... Το κτίριο «Μπλοκ 15» λόγω της παλαιότητάς του έχει υποστεί πολλές διαβρώσεις και απαιτεί σημαντικότατες εργασίες για την αποκατάστασή του, με εξειδικευμένες μελέτες (στατικές και αρχιτεκτονικές), που δεν μπορούν να συνταχθούν από τη ΣΥ, αλλά από ιδιωτικό μελετητικό γραφείο και στη συνέχεια να υποβληθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση.
Στην παρούσα δημοσιονομική κατάσταση, η ΣΥ αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την αναπαλαίωση του υπόψη διατηρητέου κτιρίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, διότι το κόστος σύνταξης μελετών, εργασιών επισκευών και νέων διαμορφώσεων-αλλαγής διαρρύθμισης για τη νέα χρήση, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό του 1.000.000 Ευρώ. ..." (διαβάστε εδώ την απάντηση)


Να επισημάνουμε ότι το Μπλοκ 15 είναι ήδη μόνο του Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και αυτό που χρειάζεται είναι να συντηρηθεί και να αναδειχθεί. Τι ακριβώς σημαίνει νέες διαμορφώσεις και αλλαγές διαρύθμισης, θα αλλάξουμε διαρύθμιση σε ένα διατηρητέο μνημείο; Και ώς προς τι είναι διατηρητέο ως προς τις όψεις;;;

Πρόκειται για ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Τις θέλουμε τις μνήμες.
Αν είχαμε μνήμη σαν λαός θα είμασταν αλλιώς...

Υ.Γ. Και αυτό το 1,000,000,00 € μας πέφτει λίγο βαρύ, κόψτε κάτι...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου