ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ 39: ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ...


Ο Ν.3843/10, περί ρύθμισης Ημιυπαίθριων Χώρων και ο Ν.4014/11 περί Τακτοποίησης Αυθαιρέτων, στήριξαν την συνταγματικότητα τους, ξεγλιστρώντας (μέχρι τώρα) από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο περιβόητο "Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο".
Δηλαδή... τα πρόστιμα από τις πολεοδομικές παραβάσεις, θα διατίθονταν για "αστικές και περιαστικές αναπλάσεις", με βασικό στόχο την αύξηση των κοινόχρηστων και ελεύθερων χώρων, στα πλαίσια του "Περιβαλλοντικού ισοζυγίου".

"...που ονομάζεται «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και διατίθεται αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης και την αύξηση των κοινοχρήστων χώρων, καθώς και για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης, εντός του πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α. στη διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκονται οι χώροι που δηλώνονται..."(Ν.3843/10)

"...κατατίθεται σε ειδικό κωδικό που ονομάζεται «Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο»...
την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης, την αύξηση των κοινόχρηστων και ελεύθερων
χώρων, για την κατεδάφιση αυθαιρέτων και τον καθορισμό ζωνών πολεοδομικής εξισορρόπησης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην επόμενη παράγραφο, εντός του πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α., στη διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκονται οι κατασκευές και χρήσεις που δηλώνονται..."
(Ν. 4014/11)

Το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο άρθρο 39, παρ.6, αφήνει στο Πράσινο ταμείο (που, παρεμπιπτόντως, είναι εύρωστο) το 5% των εσόδων του και το υπόλοιπο 95% καταλήγουν στο Κρατικό Προϋπολογισμό, πηγαίνοντας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων προκειμένου να δανειοδοτήσουν τους Δήμους.

"...οι πόροι του λεγόμενου «πράσινου ταμείου» για όσο διάστημα παραμένουν αδιάθετοι, θα τοποθετούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να δανειοδοτούνται, με αυστηρές εγγυήσεις, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.".

«Επιστροφή σε εποχές καταλήστευσης και σκοτεινής διαχείρισης των φόρων, εισφορών και προστίμων που το κράτος εισέπραττε για περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση προμηνύει η απαράδεκτη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, στο σχέδιο νόμου για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το ενιαίο μισθολόγιο, την εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου«, λέει η κυρία Θεοδότα Νάντσου από το WWF Ελλάς.
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση δέκα περιβαλλοντικών οργανώσεων (Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace και WWF), με τη ρύθμιση αυτή επανέρχεται το απαράδεκτο καθεστώς που ίσχυε πριν την ίδρυση του Πράσινου Ταμείου.

Κοινώς παίρνουν τα χρήματα μέσω των οποίων "εξασφαλιζόταν η συνταγματικότητα" των δύο νόμων περί αυθαιρέτων. και παράλληλα κλέβουν χρήματα από την αναβάθμιση του Αστικού Περιβάλλοντος. Τι ακριβώς σημαίνει αδιάθετο; δεν έχετε τι άλλο να κάνετε για να αναβαθμίσετε το αστικό περιβάλλον;
Υπήρχε δηλαδή προθεσμία στη διάθεση των χρημάτων; "αν μέσα σε τρεις;;; (τυχαίο το νούμερο) μήνες τα χρήματα δεν έχουν απορροφηθεί απ' τους Δήμους (εδώ είναι το γέλιο), τα παίρνω εγώ;".
Ποιος είσαι ΄συ;
Και γιατί δεν απορροφήθηκαν από τους Δήμους;

Προσθέτοντας, βέβαια, ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη συλλογιστική που έχουν οι δύο νόμοι περί αυθαιρέτων, οι οποίοι υποτίθεται ότι προσπαθούν να αναβαθμίσουν το περιβάλλον αντισταθμίζοντας  "τις δυσμενείς συνέπειες" από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Και εδώ μπαίνει το Περιβαλλοντικό ισοζύγιο, που είναι; παίρνετε τα χρήματα και τα πάτε αλλού;
Που; προβλέπετε αυτό στο νόμο;
Η' θα το προβλέψετε τώρα;
Ήδη υπάρχει μία προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας για το νόμο των αυθαιρέτων (Ν4014/11).
Που τα πάτε αλήθεια;
Τα δάνεια θα αφορούν μόνο απαλλοτριώσεις; ή θα χρηματοδοτούν τους Δήμους "γενικότερα";
Και δεν κατάλαβα, γιατί τους τα δανείζετε; Χρήματα που προβλέπεται να πάνε στους Δήμους για απαλλοτριώσεις, δεν είναι;
Δηλαδή, παίζετε με τη νοημοσύνη μας; Και... έχουμε ξέρετε.
Πλακάκια, το λέμε αυτό το παιχνίδι... 
Διαβάστε εδώ και εδώ τις πολύ ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ,  το έργο το 'χουμε ξαναδεί.

Αλήθεια, στο Χαϊδάρι, τι γίνετε με τους δεσμευμένους χώρους  (οικόπεδα Πατρόκλου, ακίνητο Λολοσίδη κ.α.) που μάλιστα κινδυνεύουν να χαθούν;
Τι γίνεται με τις προτάσεις που θα κάναμε, όπως δεσμεύθηκε η Δημοτική Αρχή,  για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο; (εδώ και εδώ παλιότερες αναρτήσεις).
Εδώ λέμε είναι αδιάθετα τα λεφτά, δεν έχουν που να τα δώσουν, και μεις χάνουμε ελεύθερους χώρους;

Τα πρόστιμα που πληρώθηκαν από τους κατοίκους του Χαΐδαρίου, ανήκουν στο Δήμο Χαϊδαρίου.
Η αναβάθμιση του Αστικού και Περιαστικού Περιβάλλοντος είναι νόμιμο δικαίωμα μας και είναι η στοιχειώδη υποχρέωση μας απέναντι στις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου