ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Πρόταση για το Μητροπολιτικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων

H Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ έχει αναλάβει για λογαριασμό του Υπ. Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) το σχεδιασμό μητροπολιτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα διατρέχουν το λεκανοπέδιο και θα εξυπηρετούν καθημερινές μετακινήσεις μέσου και μεγάλου μήκους.
 Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που τελικά θα προταθεί θα περιληφθεί στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα Έτσι θα δεσμευτούν οι μελλοντικές διαμορφώσεις και σχεδιασμοί οδοποιίας και κυκλοφοριακής οργάνωσης με στόχο προοδευτικά να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ποδηλάτου δεκάδων χιλιομέτρων ασφαλές και άνετο μεταξύ των βασικών πόλων ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας.




ολόκληρη την πρόταση μπορείτε να δείτε εδώ...

Στα Δυτικά προβλέπονται:


Σύνδεση Πειραιά - Δυτικής Αθήνας
Εθνικής Αντιστάσεως από λιμάνι Πειραιά έως Ρετσινά, Ρετσινά (Θηβών), 25ης Μαρτίου έως Νίκαια, 7ης Μαρτίου, Μπελογιάννη, Θηβών από Μπελογιάννη (Ρέντης) έως Χίου (Ανθούπολη Περιστέρι), Χίου, Διονυσίου, Πίνδου-Δαβάκη (σιδηροδρομική χάραξη από Ανθούπολη μέχρι Αγίους Αναργύρους).

Σύνδεση Αθήνας-Ελευσίνας
Ιερά Οδός από Κεραμεικό έως Ελευσίνα - πλατεία Ηρώων (από Μονή Δαφνίου έως Χαλυβουργική η χάραξη ταυτίζεται με Λ. Αθηνών).

Σύνδεση Αθήνας - Περιστερίου
Κολοκυνθούς από Πειραιώς έως πλατεία Μεταξουργείου, Λένορμαν - Εθνάρχου Μακαρίου (έως σταθμό μετρό Άγιος Αντώνιος), Βασιλέως Αλεξάνδρου έως Θηβών, Πατρών, Πελοπίδα έως Νοσοκομείο Αττικό.

Σύνδεση Ιλίου - Πετρούπολης
Ρήγα Φεραίου, Ανδρέα Παπανδρέου, Ανατολικής Ρωμυλίας έως Μυστρά, Μυστρά, Πάρκο Πεύκα Βέρδη.


Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ...

Γιάννης Καφκάς... Ποιος είναι άραγε, ο "επικίνδυνος" διαδηλωτής που χαροπαλεύει από τυφλά χτυπήματα με γκλομπ από "άνδρες" των ΜΑΤ;;;
Δεν θα μεταφέρουμε τα λόγια των φίλων του...
Δεν θα αναπαράγουμε τα άρθρα που πλημμυρίζουν το διαδίκτυο...
Θα αφήσουμε τις φωτογραφίες του να μιλήσουν γι' αυτόν...
Φωτογραφία δρόμου... Φωτορεπορτάζ... Βαριά αδικήματα σε μια πολιτεία που κρύβεται πίσω από κράνη και ασπίδες...
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς... σχεδόν τα πάντα... δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ελευθερία....







Περισσότερες φωτογραφίες στο blog του  http://diffusedlight.blogspot.com   και στην gallery του στη φωτογραφική κοινότητα dpgr εδώ...

Σύντομα να 'σαι ξανά στους δρόμους... στους δρόμους που σύντομα θα πλημμυρίσουν... 
 

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ ... και... ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ 3.000.000,00 €

Στο πολυαναρτημένο Δημοτικό συμβούλιο της 31/3/11, όπου συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2011, ακούστηκαν πολλά νούμερα, πολλά και τρελά.
Σταθήκαμε σε κάποια που μας έκαναν εντύπωση τα ποσά σε σχέση με το "αντικείμενο" ("value for money" θα το λέγανε στη "αγορά").
Ένα από αυτά ήταν και το ποσόν που προϋπολογίστηκε για την ανακατασκευή του Παλιού Δημαρχείου, γνωστού ως δημαρχείο Γιαχνή, περίπου 1.000.000,00 € ακούσαμε...
Το ξέρουμε καλέ το κτίριο του Παλιού Δημαρχείου, στεγάζονταν τμήματα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου μέχρι το 2005 ή 2006.
Γυρνάω στο διπλανό μου:
-είπε 1.000.000,00 € για την ανακατασκευή του Παλιού Δημαρχείου ή δεν άκουσα καλά;
-δεν άκουσες καλά, 1.000.000,00 € είναι η συμμετοχή του Δήμου, το έργο θα κοστίσει 3.000.000,00 €, τα άλλα 2.000.00,00 € είναι χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.
Και όντως το έργο θα κοστίσει 3.000.000,00 €. Ποιο έργο; Η ανακατασκευή ενός κτιρίου, που ήταν σε χρήση μέχρι πριν 5-6 χρόνια, που αποτελείται από ημιυπόγειο, ισόγειο και μικρό τμήμα α' ορόφου και που η συνολική επιφάνεια του δεν ξεπερνά τα 370,00 τ..μ. όπως περίπου υπολογίσαμε.
Δηλαδή η ανακατασκευή του μας κοστίζει περίπου 8.000,00 € ανά τετραγωνικό μέτρο όταν, ενδεικτικά, ένα νεοανεγειρόμενο κτίριο κατοικιών κοστίζει περίπου 1.200,00-1.500,00 € ανά τετραγωνικό μέτρο.
ΚΥΡΙΑ ΟΨΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ "ΔΗΜΗΡΗΣ ΓΙΑΧΝΗΣ" (ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ)  ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ
 Είμαστε με τα καλά μας; Τη χρηματοδότηση των 2.000.00,00 € από την περιφέρεια πάλι εμείς οι φορολογούμενοι δεν την πληρώνουμε; Δηλαδή εμείς σ' αυτή τη χώρα δουλεύουμε και φορολογούμαστε για να τα τρώνε οι "εργολάβοι";
Πείτε μου καλοί μου άνθρωποι τι θα κάνετε με 3.000.000,00 € σ' αυτό το κτίριο, θα το σηκώσετε σε τροχούς για να μπορείτε να το πηγαίνετε όπου θέλετε;
ΔΥΤΙΚΗ ΟΨΗ, ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Ψάχνοντας για το θέμα μάθαμε ότι, ο απίστευτος αυτός Προϋπολογισμός ήταν έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία όμως είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση, για το σύνολο του Προϋπολογισμού, από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (ΠΕΠ Αττικής).
Επειδή όμως καθυστέρησε η Διαδικασία Δημοπράτησης η Περιφέρεια ανακάλεσε την απόφαση το 2008.
Με αποτέλεσμα σήμερα μετά από "παζάρια" μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, η Περιφέρεια να καλύπτει τα 2/3 του προϋπολογισμού και ο Δήμος το 1/3.
Κι όλα αυτά στην πλάτη των φορολογούμενων. Όπως φαίνεται η σχέση των εκάστοτε διοικήσεων του Δήμου, των Δήμων, αλλά και της Κρατικής Διοίκησης γενικότερα, με τους "εργολάβους", ακόμα και στην οικονομική συγκυρία που ζούμε σήμερα, καλά κρατεί...
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΨΗ, ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΠΙΣΩ ΟΨΗ ΜΕ ΝΟΤΙΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ
 Και αν θέλαμε να προσεγγίσουμε το θέμα από την άποψη της σκοπιμότητας του έργου, θα λέγαμε ότι, πέρα από την όποια συναισθηματική ή ιστορική αξία μπορεί να έχει για κάποιους το κτίριο, η θέση του ανάμεσα στα κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου είναι  αμφιλεγόμενη.
Φυσικά και δεν πρόκειται για ένα κτίριο που έχει κριθεί διατηρητέο και αν ακόμα και σήμερα κινούσαμε διαδικασίες για το χαρακτηρισμό του, η εφορία Νεοτέρων Μνημείων μάλλον θα απαντούσε αρνητικά.


το άρθρο έχει υποστεί διορθώσεις, το παλαίο δημαρχείο σταμάτησε να λειτουργεί, ως Πνευματικό Κέντρο, το 2005-2006 όχι το 1999   

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

FREE DAY... (εκτός από τα περιπολικά...) ΑΠΟΨΕ ΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ!

Ώρα 22:30, ανεβαίνοντας τη Δαβάκη για να κινηθώ δεξιά στην Αγωνιστών Στρατοπέδου, βλέπω αριστερά μου στη διασταύρωση της Αγωνιστών Στρατοπέδου με την Ανθέων, κόσμο μαζεμένο και πολλά χρωματιστά φωτάκια να αναβοσβήνουν.
"Τι έγινε; όλη η αστυνομική δύναμη μαζεύτηκε σήμερα στο Χαϊδάρι για να "φυλάξει" την Ξενογιαννακοπούλου;" (διαβάστε εδώ ή εδώ τις νέες "επιτυχίες"  της κυβέρνησης... επιδόρπιο δεν είχε σήμερα).

Κοιτάζοντας όμως καλύτερα, βλέπω ποδήλατα, ποδηλάτες και γενικότερα μια ευχάριστη κινητικότητα. FREE DAY μου λέει ένας ποδηλάτης.
Επιτέλους σήμερα μια όμορφη εικόνα!



Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το FREE DAY...
Πρόκειται για την ιδέα πέντε φίλων που σύντομα έγιναν πολύ περισσότεροι. Οι ποδηλατικές Παρασκευές ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2008. Κάποιος είχε την ιδέα ότι η παρέα θα μπορούσε να μεγαλώσει μέσω του Facebook, του χώρου κοινωνικής δικτύωσης με τους εκατομμύρια οπαδούς. Ένα χρόνο αργότερα η ποδηλατική παρέα ξεπερνούσε τα 600 άτομα ενώ οι φίλοι της σελίδας στο Facebook ξεπερνά τους 4.000. Η ποδηλατική Παρασκευή έγινε συνήθεια και πήρε το όνομα Freeday.
Στη σελίδα αναρτώνται κάθε Πέμπτη οι ανακοινώσεις για τη διαδρομή και τον προορισμό κάθε Παρασκευής ο οποίος κάθε φορά είναι διαφορετικός. Το ραντεβού δίνεται κάθε Παρασκευή στο σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο, στην πλατεία Ασωμάτων, στις 21:30 ενώ η αναχώρηση γίνεται στις 10:00. Η μεγάλη παρέα κάνει ομαδική στάση 40' λεπτών περίπου όταν φτάσει στον προορισμό της για φαγητό και ξεκούραση. Η βόλτα συνεχίζει με την επιστροφή και λήγει τις πρώτες πρωινές ώρες ξανά στο σταθμό του Θησείο περίπου στις 02:00. Στη συνέχεια ομάδες γειτόνων οργανώνονται για την επιστροφή στο σπίτι. Όλοι εκτός από αυτούς που θέλουν να συμμετάσχουν στην «παλαβοβόλτα». Απευθύνεται στους αμετανόητους που επιθυμούν βόλτα με τα ποδήλατά τους μέχρι πρωίας.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ...ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!


Ανακοινώθηκε επισήμως, από την Πρόεδρο του ΔΑΟΧ (η ανακοίνωση εδώ),  η επαναλειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Χαϊδαρίου,  από την Τρίτη 3 Μαΐου!
ΚΑΛΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ!!!
Ελπίζουμε ότι η Διοίκηση δεν θα εφησυχαστεί "ευλογώντας τα γένια της", αλλά θα λάβει σοβαρά υπόψη τις φωνές που ακούγονται από όλους για την εξυγίανση των οικονομικών του Κολυμβητηρίου.

Η αύξηση των εσόδων από μόνη της, δεν είναι ικανή να κάνει το Κολυμβητήριο βιώσιμο.
Οι προτάσεις που κατέθεσε η "Πρωτοβουλία " για την μείωση των λειτουργικών εξόδων του Κολυμβητηρίου και την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, είναι ρεαλιστικές και εφικτές (δείτε εδώ τις προτάσεις). Ας αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ας τεθούν προτεραιότητες ανάλογα με το κόστος τους και το χρόνο απόσβεσης.
Και πάνω απ' όλα ας εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις. Ήδη έχουν χαθεί ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση κατά 70%, της προμήθειας του ισοθερμικού καλύμματος, μέσω του Προγράμματος  "Εξοικονομώ" (κατηγορία πράξης "Εξοικονόμηση ενέργειας από τους ΟΤΑ") για το οποίο καταληκτική ημερομηνία για υποβολή πρότασης, από τους ΟΤΑ, ήταν η 22/6/09.
Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, βασική προτεραιότητα είναι η άμεση  μείωση των εξόδων, όσο μικρότερος είναι, λοιπόν, ο χρόνος απόσβεσης μιας πρότασης,  τόσο κερδίζει έδαφος.
Ας σκεφτούμε όπως θα σκεφτόμασταν για το σπίτι μας, καιρός είναι...