ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ;... για το Χαϊδάρι ΠΡΑΣΙΝ' ΑΛΟΓΑ...

Η ανάλυση της συζήτησης, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, του θέματος των οικοπέδων της οδού Πατρόκλου, είναι πολυδιάστατη.
 Από τη μια η πρόθεση όλων να ρίξουν τις ευθύνες στους άλλους...
-... όταν ήμουν εγώ αντιδήμαρχος είχα... μπλα...μπλα...μπλα...
-... η δημοτική αρχή έχει αποδείξει την ευαισθησία της... μπλα, μπλα, μπλα
-...από πότε ενδιαφέρεστε εσείς για τους κατοίκους του Ελαιώνα... μπλα... μπλα...μπλα...
-...έχετε πατήσει ποτέ το πόδι σας στον ελαιώνα, κύριε... μπλα... μπλα... μπλα...
πήξαμε στους εθνοπατέρες.
Θεατής σε βουβή ταινία γιατί, από ένα σημείο και έπειτα δεν άκουγες τι έλεγαν, αρνείται ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί αυτή τη Βαβέλ... έβλεπες μόνο, όρθιοι να κουνούν χέρια και να ανοιγοκλείνουν στόματα, ευτυχώς όχι για να μας φάνε, τελικά δεν έχεις να περιμένεις τίποτα...

Από την άλλη η νομική υπηρεσία του Δήμου (και όλων των Δήμων), να μας εξηγεί (μόνο το μάτι δεν μας έκλεισε) τον πιο "σωστό" τρόπο, για να κινηθούμε εις βάρος ενός πολίτη (τον ιδιοκτήτη των οικοπέδων εννοούμε, κι αυτός πολίτης είναι). Γιατί... τα οικόπεδα τα θέλουμε, αλλά γιατί να μην καθυστερήσουμε όσο μπορούμε να του δώσουμε τα λεφτά; Τρία χρόνια μπορούμε; Τρία χρόνια.. Ισονομία; Τ' είν' αυτό;

Τρίτη διάσταση, οι κάτοικοι της περιοχής... σε πόσα δημοτικά συμβούλια θα έχουν άραγε παραστεί 17 χρόνια τώρα; Ήρθαν, περίμεναν, μίλησαν  και μάλλον πήραν τις ίδιες απαντήσεις, ίσως από άλλα στόματα, ίσως και από τα ίδια (μερικοί πάνε κι έρχονται κιόλας).

Και τέλος η απάντηση της αντιδημάρχου στην ερώτηση του Προέδρου του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
-'Εχει γίνει καταγραφεί των δεσμευμένων οικοπέδων στο  Χαϊδάρι;
-Έχω ήδη δώσει εντολή στην Επιτροπή Δημοτικής Περιουσίας και την Τετάρτη θα έχω απάντηση σχετικά με τα δεσμευμένα οικόπεδα....
Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά, οικόπεδα που έχουν δεσμευθεί 10, 15 ή και 20 χρόνια τώρα από το Δήμο, εμείς σήμερα ακόμα τα ψάχνουμε;
Και μεις αναρωτιόμασταν σε παλιότερη ανάρτηση, αν ο Δήμος έχει υποβάλλει κάποια πρόταση προς το ΥΠΕΚΑ για να απαλλοτριωθούν ελεύθεροι χώροι, μέσω της ένταξης στο Πράσινο Ταμείο.
Η απάντηση του Δημάρχου;
-"... ποιο Πράσινο Ταμείο, πράσιν' άλογα θα πάρουμε..."
οι άλλοι Δήμοι (Αιγάλεω, Ελευσίνα, Αγ. Ανάργυροι κλ.π. δείτε εδώ περισσότερα). που έσπευσαν;
την πάτησαν μάλλον...

 Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε, οι προτάσεις να συνοδεύονται από συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία και προτεραιότητες για την απαλλοτρίωση των χώρων, ανάλογα με την πολεοδομική σημασία τους στην οργάνωση και λειτουργία της κάθε πόλης και ανάλογα με το στάδιο των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης. Αυτό ήταν σημαντικό, ώστε να αξιολογηθεί η ωριμότητα και η προτεραιότητα ένταξης των προτεινομένων χώρων σε προγράμματα χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου.
Κοινώς να έχουν συνταχθεί πλήρεις φάκελοι με όλα τα στοιχεία και αιτιολογικές εκθέσεις.
Πλάκα κάνουμε; εδώ την Τετάρτη περιμένουμε απάντηση από τη Επιτροπή Δημοτικής Περιουσίας σχετικά με την καταγραφή των οικοπέδων.
Έχουμε δεσμεύσει δηλαδή τις περιουσίες των πολιτών, δεκαετίες τώρα, και δεν έχουμε μπει καν στον κόπο να συντάξουμε πλήρη φάκελο για την κάθε περίπτωση, ο οποίος να είναι stand by και σε όποια ευκαιρία να γίνει χρήση του. 
Ένα παράδειγμα θα δώσουμε για το οικόπεδο Λολοσίδη, το οποίο:
  • κατά την πρόταση για τη Δυτική Αθήνα του ΑΣΔΑ το 2007 (Π.Κ.Σ.Α), προτείνεται η κατεδάφιση του υπάρχοντος κτίσματος και η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης, πολυχώρου, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ. (μας πνίξανε στο τσιμέντο)
  • σε επιστολή του ΑΣΔΑ την 3/4/08, προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών, με θέμα "Πράσινη ζωή στη Δυτική Αθήνα", στην ενότητα "Ανακατασκευή και Επανάχρηση κτιρίων Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς",προτείνεται η ανακατασκευή και επανάχρηση των κτιρίων του εργοστασίου Λολοσίδη.
  • το δε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΑΣΔΑ για την τριετία 2009-2012 προτείνει τη κατασκευή αίθουσα αθλητικών δραστηριοτήτων στο πρώην εργοστάσιο Λολοσίδη. 
είναι φανερό ότι ακόμα ψάχνουμε πως θα αξιοποιήσουμε τους χώρους. Πως να καταθέσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις;

Σε μια εποχή που όλοι φωνάζουμε για τα χρήματα που κόβονται από τους Δήμους, δεν κάνουμε καμία προσπάθεια να εξασφαλίσουμε πόρους, γιατί...σύμφωνα με το Δήμαρχο "...πρασιν' άλογα θα πάρουμε..."

Ας κουνηθούμε λοιπόν και ας μην σνομπάρουμε τους, έστω και ελάχιστους, πόρους που μπορούμε να εξασφαλίσουμε. 
Λολοσίδης, Χριστοδούλειο, οικόπεδα Πατρόκλου και τόσα άλλα, ας κινηθούμε, έστω και τώρα, γρήγορα, οι ελεύθεροι χώροι κινδυνεύουν!!!


4 σχόλια:

  1. το τελευταιο ΦΕΚ αναφορικα με το ακινητο Λολοσιδη (Αρ. φυλλου 158, 13-04-09, Αριθμ. οικ. 4803) αφορα την τροποποιηση ρυμοτομικου σχεδιου στο ΟΤ 40Α και αναφερει ότι "...εγκρινει την τροποποιηση στο ΟΤ 40Α με τον χαρακτηρισμο τμηματος του σε χωρο σταθμευσης και πολιτισμου..."

    Στον ΑΣΔΑ δεν εχω καμια εμπιστοσυνη, μαλλον περισσοτερο κακο παρα καλο κανει στην Δυτικη Αθηνα, αυτο που εχει βαρυτητα νομιζω ειναι μονο το περιεχομενο των ΦΕΚ.

    Μα οπως και να ΄χει ας το παρει το ΟΤ ο δημος και ας το κανει και οικο ανοχης! Εμαθα πως με το ζορι χωρανε οι υπηρεσιες στο νεο δημαρχειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 20 χρονια ειναι παρα πολλα! Δεν ειμαι ειδικος μα νομιζω πως θα μπορουσε να υπαρχει τουλαχιστον ενας προγραμματισμος. Μια ιεραρχιση. Πόσα ειναι τα οικοπεδα; 20; 30; Ποσα καιγομαι να αποκτησω; 5; 10; Τοσα εκατομμυρια περασανε απο τον Δημο αυτες τις δεκαετιες. Δεν περισευε τιποτα για ενα "καπαρο";

    ΥΓ: συμφωνα με το ΦΕΚ στις 15-09-06 εγκριθηκε το ποσο των 553.050ευρω... Ενας εκ των ιδιοκτητων του ακινητου, ο Λολοσιδης Νικος, μου ειπε οτι φυσικα δε θα περιμενει ουτε μερα παραπανω και οταν παρελθει το χρονικο διαστημα που οριζει ο νομος θα κινηθει για να αρει την αποφαση της απαλοτριωσης.

    Και με το δικιο του συμπληρωνω εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το οικόπεδο - τσαγκαράδικο Λολοσίδη είναι στο κέντρο του Χαϊδαρίου και έχει μεγάλη σημασία για την πόλη. Αξία οικολογική - λειτουργίας της πόλης - ιστορική - συναισθηματική - ενδεχομένως και αρχιτεκτονική και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκτηθεί από τον Δήμο.
    Αυτό προέχει, η απόκτηση του τσαγκαράδικου... Από εκεί και πέρα - αν το κτήριο μπορεί να στηριχτεί - τότε με πολύ λίγα χρήματα μπορεί να γίνουν μικρές παρεμβάσεις και να ...(η συνέχεια επί της οθόνης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βαγγέλη, σχετικά με το πρώτο σχόλιο, θα ήταν κατά τη γνώμη μου μεγάλο σφάλμα να εκμεταλλευτούμε το Λολοσίδη για να κάνουμε πάρκιγκ, ή να μεταφέρουμε υπηρεσίες του Δήμου που δεν χωρούν στο νέο Δημαρχείο, άλλο ένα τέρας τσιμέντου δηλαδή στο κέντρο της πόλης. Ένα πάρκιγκ σ' αυτό το σημείο θα επιφόρτιζε κυκλοφοριακά την περιοχή και δεν θα εξυπηρετούσε και πολλά πράγματα τελικά, όσο για τις υπηρεσίες του Δήμου ας τις αποκεντρώσουν, όσες δεν έχουν επαφή με το κοινό και δεν χωράνε, δεν είναι ανάγκη να τις φέρουμε κι αυτές μες το κέντρο.
    Το θέμα είναι να κρατήσουμε τους ελεύθερους χώρους, όχι να τους πάρουμε για να τους κάνουμε με τη σειρά μας τσιμέντο.
    Όσο για το "καπάρο", στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2010 (μπες στο site του και δες, σελ. 5-6) τι ποσό θα φανταζόσουν ότι εγγράφτηκε στο προϋπολογισμό για τις απαλλοτριώσεις της Πατρόκλου; 1000,00 € παρακαλώ! Αμ! αν μαζεύουμε 1000,00 € το χρόνο, τον βλέπω τον κύριο Νίκο με δικαστική απόφαση άρσης στα χέρια, σε λίγο καιρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή